Bleskové povodně napáchaly stomilionovou škodu

Děčín - Škody po bleskových povodních na Děčínsku zřejmě přesáhnou 100 milionů korun. Nejvyšší položkou budou opravy silnic, které přijdou zhruba na 75 milionů korun. Největší škody napáchala velká voda v Kunraticích a Janské. Potok, který je běžně hluboký 30 centimetrů, se během pár minut proměnil v dravou řeku. Obdobnou povodeň starousedlíci nepamatují. Postiženým domácnostem slibuje mimořádnou pomoc Ústecký kraj, krajská rada ji projedná příští týden, lidé by se tedy měli peněz dočkat za několik dnů.

Voda podemlela několikakilometrové úseky, poškodila i mosty. Silničáři začali alespoň s nouzovými opravami, aby silnice zprůjezdnili pro nákladní auta a autobusy. Kde to jde, zpevňují vozovky frézovanou drtí.

Starosta Janské Petr Kubišta (Nez) uvedl, že dva nebo tři místní domy zaplnila voda až do výše půl druhého metru a jsou do prvního patra zdemolované. První pomoc na nákup čisticích prostředků a náčiní směřovala k místním od obecních úřadů. Radnice doufá, že s dalšími náklady, třeba na nasazení techniky, jim pomůže kraj. „Práce s technikou začíná růst do řádu statisíců a to při našem dvou až třímilionovém rozpočtu nemůžeme zvládnout sami,“ říká starosta.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Krajský úřad slibuje postiženým domácnostem miliony korun. „Patrně v rozsahu loňského roku, kdy se rodinám podle výše škod přispívalo deseti, dvaceti nebo třiceti tisíci korunami,“ předeslal mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.