Milovníci historie se sešli v Plzni

Plzeň – Řinčení mečů, rytíři, středověká řemesla a dobová hudba jsou symbolem tradičního Historického víkendu v Plzni. Akce, která se koná už pošestnácté, patří letos Rudolfu II. Historický víkend je mimořádný už jen tím, že tolik šermířských skupin se sejde pohromadě jen málokdy. Akce končí v neděli večer.

Spolupořadatel Historického víkendu Miloslav Raboch říká, že zájemců o účinkování na Historickém víkendu je opravdu mnoho. Kapacita nestačí vyhovět všem, a tak je mezi zájemci pečlivě vybíráno. Už se stalo tradicí, že se na programu a atmosféře podílejí také návštěvníci.

Strašidla jsou na historickém víkendu stejně nezbytná a důležitá jako šermíři. „Plzeň je držitelem minimálně českého rekordu v počtu strašidel. Na jednom místě jich je registrováno 4202,“ uvedl spolupořadatel Zdeněk Zajíček. Letos se poprvé mezi dětmi umístila maska čerta až na druhém místě. Přeskočila ho modernější figurka, Spiderman.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Císař Rudolf II. je letos hlavní postavou historického víkendu. Zdeněk Zajíček upřesnil, že jde o poctu, jelikož Rudolf z Plzně udělal na deset měsíců hlavní město Evropy. Historický víkend děti milují. Je to pro ně úplně jiná pouť, než jsou zvyklí. Také dospělí si libují, protože letos navíc nezklamalo počasí.