Zámek v Chropyni na Kroměřížsku láká příznivce historie

Chropyně (Kroměřížsko) - Stálé expozice v zámku v Chropyni na Kroměřížsku se na tři měsíce rozšířily o výstavu zbraní vojáků z 16. a 17. století. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout, s jakou výstrojí se takzvaná zemská hotovost pouštěla do bitev. Žoldnéřské zbraně budou vystaveny do konce srpna.

Zemská hotovost byla základní vojenskou jednotkou středověké armády. Tito žoldnéři byli rekrutovaní ze šlechticů, které svolával zemský sněm a panovník. Úkol takto najatých vojáků byl chránit svého panovníka a v případě nutnosti za něho položit i vlastní život.

Vystavené exponáty pocházejí z počátku 17. století

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Mezi ty opravdu zajímavé patří plátové půlzbroje, moriony, přilby, arkebuzy, palaše a součástí výstavy je také dobová středověká zbrojnice. S vystavenými exponáty žoldnéři bojovali už ve třicetileté válce v první polovině 17. století. Ty nejstarší se ale objevily už o století dříve ve válce proti Turkům. Zbraně proto mají neocenitelnou sběratelskou hodnotu.

Žoldnéřská zbrojnice musela být vždycky pečlivě uspořádaná, kyrysy a helmy na policích a muškety ve stojanech tak, aby si vojáci mohli své zbraně hned vzít a vyrazit do boje. Aby vše vypadalo tak, jak má, stojí před vystavovateli těžký úkol. Manipulace s exponáty je totiž náročná, musí se brát vždy v rukavicích, potřebují stálou vlhkost a teplotu. Na tyto věci se při instalaci musí velice dbát.