Celníci překazili jedenáctimilionový únik na spotřební dani

České Budějovice – Českobudějovičtí celníci zadrželi v akci Lostris 1 186 kartonů neokolkovaných cigaret, 423 litrů lihovin neoznačených kontrolní páskou a zhruba 7 467 kilogramů řezaného tabáku. Zabránili tak jedenáctimilionovému úniku na spotřební dani. Zboží zabavili dvěma mužům z Písecka a Tábora, těm teď hrozí až deset let vězení.

„Při plánovaných kontrolách zjistili celníci v květnu v jedné z píseckých trafik, že prodejce nabízí a prodává nekolkované cigarety a nezdaněný řezaný tabák. Bylo zjištěno, že dodavatelem zboží je sedmapadesátiletý muž z Písecka. Tento podnikatel, jenž je oficiálním distributorem známého výrobce tabákových výrobků na Písecku, i přesto pokračoval v nelegální činnosti,“ popsal mluvčí českobudějovického celního ředitelství Vladimír Pešek. Celníci činnost muže monitorovali a následně zasáhli při předávce objednaného zboží.

Druhým ze zadržených byl šestatřicetiletý muž z Tábora. V nákladovém prostoru vozidla Mercedes Vito celníci při zásahu nalezli 25 600 kusů neznačených cigaret, 180 kilogramů řezaného tabáku a 40 litrů neznačených lihovin. Při následné kontrole ve velkoskladu v Písku bylo zajištěno 383 litrů lihovin bez kontrolních pásek a 161 kusů 150gramových balení řezaného tabáku. Jako poslední byla provedena prohlídka nebytových prostorů dodavatele z Tábora. V jeho garáži bylo nalezeno 211 600 kusů nekolkovaných cigaret a přibližně 7 262 kilogramů řezaného tabáku.