Podnikatelský inkubátor v Olomouci má úspěch

Olomouc - Podnikatelský inkubátor v Olomouci slaví třetí narozeniny. Projekt je mostem mezi vědeckým a podnikatelským světem a poskytuje odvážným lidem s nápadem prostředí pro uskutečnění snů. Za roky své existence pomohl spatřit světlo světa hned několika vynálezům světového formátu. Vědecko-technický park v Holici se má navíc v blízké budoucnosti rozrůst a v dalších letech by zde odvážní podnikatelé a vynálezci měli mít k dispozici až trojnásobně větší prostor než dnes.

Inkubátor v olomoucké Holici pomáhá firmám s rozjezdem do komerčního světa. Teprve dva měsíce jeho služeb využívá Radim Hájek, který tu staví kontrolní chemickou laboratoř. „Dobré je to, že jsme blízko univerzitě, protože s nimi spolupracujeme a můžeme reagovat na jejich požadavky,“ pochvaluje si. V současné době působí v areálu 26 firem.

Od samého počátku zde působí například i firma Jiřího Pospíšila, která se zabývá vývojem speciální kamer. „Je tady určité zázemí připravené proto, aby ta firma nemusela řešit místnost a nábytek a mohla se věnovat tomu svému podnikatelskému záměru,“ nešetří chválou Pospíšila. Za dobu své existence vypustil inkubátor do neklidných vod podnikání tři firmy, které byly natolik úspěšné, že se rozhodly osamostatnit. V jeho útrobách vznikly doslova světové vynálezy. Jedním z nich je čistička odpadních vod, kterou vědci vtěsnali do malé místnosti.

Přístroj by nemohl fungovat bez dalšího místního objevu - nanočástic železa. „Jsme jediní na světě, co toho dosáhli,“ říká hrdě zástupce Centra výzkumu nanomateriálu Univerzity Palackého Radek Zbořil. „V současné době máme 99 procent všech volných ploch pronajatých. V inkubátoru zbývá jedna volná kancelář,“ potvrzuje zájem ze strany podnikatelů ředitel Vědecko-technického parku UP Jiří Herinek. Další plány vědců jsou stejně odvážné, jako jejich nápady. Podnikatelský inkubátor by se měl rozrůst až na trojnásobek stávající velikosti.

  • Podnikatelský inkubátor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173691.jpg
  • Vědeckotechnický park autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173692.jpg