Auta ze 30. let zdobí Kutnou Horu

Kutná Hora – Víkend s historickými auty a také s řadou doprovodných akcí mohou strávit obyvatelé a návštěvníci Kutné Hory. Zlatým hřebem bude třetí ročník závodu do vrchu historických automobilů nazvaného Int Veteran Rally. Do Kutné Hory dorazili účastníci nejenom z Česka, ale také z Rakouska, Německa, Polska a Slovenska.

Závod bude mít čtyři části, první bude začínat v sobotu v 9 hodin v Loretské ulici. Z téhož místa se vydají veterány i do dalších čtyř závodních kol – druhé proběhne ještě v sobotu, třetí a čtvrté v neděli. „Cíl je na vrchu Kaňk,“ přiblížila ředitelka závodu Andrea Güttlerová.

Kutnohorský závod veteránů bude časově zasazen do 30. let minulého století, neměla by se v něm tedy objevit novější auta. Přihlášeno je 40 účastníků s vozidly nejrůznějších značek. „Nejstarším automobilem tohoto závodu přijede pan Scholz z Německa. Je to vůz značky FN 1560 Phaeton z roku 1909,“ přiblížil závodník a bývalý pořadatel akce Antonín Novák. Mezi největší zajímavosti podle něj bude patřit také automobil Bugatti 44 z roku 1929 s výkonem 80 koní a maximální rychlostí 140 kilometrů za hodinu. „Jde o vůz cestovní, nikoli závodní,“ upozornil přitom Antonín Novák.

I ten, koho pozoruhodná historická auta nezaujmou, může směle zamířit do Kutné Hory, připraven je i doprovodný program. „Na Palackého náměstí ve 12 hodin začne bohatý program. Vystoupí kapela ABBA star, Železný Zekon, Gipsy.cz, bude tady spousta soutěží, bude tady kouzelník, svatební šaty – takže si přijdou na své i dámy – přehlídka klobouků. V neděli také pokračuje program od 12 hodin, vystoupí Ivan Mládek,“ shrnula organizátorka Güttlerová.

Rozhovor s A. Güttlerovou a A. Novákem (zdroj: ČT24)