Na krkonošské novinky dá EU stamiliony korun

Vrchlabí – Na nové projekty v Krkonoších přijdou z Bruselu stovky milionů korun. Správa národního parku získala dotaci i díky spolupráci se svým polským protějškem. Ochranáři dají peníze například na opravu turistických cest, sjednotit by se mělo polské a české značení tras. Správa Krkonošského národního parku také chce ve Vrchlabí postavit tzv. ekologické vzdělávací centrum.

Centrum ekologického vzdělávání za bezmála 90 milionů má stát hned vedle  sídla Správy KRNAP ve Vrchlabí. Dokončeno by mohlo být příští rok na podzim. Návštěvníci budou mít k dispozici například výukový sál s galerií a nebo ekologickou laboratoř. "Budeme organizovat projekty, které by měly přiblížit přírodu Krkonoš a přírodu obecně, uvedl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Národní park doufá, že dostane od Evropské unie i další peníze. Ve spolupráci s polskými kolegy připravuje projekty za stovky milionů. „Máme s polskou stranou rozjeto přes dvacet projektů v celkové výši přesahující 300 milionů korun,“ upřesnil Radek Drahný ze Správy KRNAP. Podle ekonomického náměstka je připraveno sedm žádostí o příspěvek.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Již probíhá například projektu Via Fabrilis, díky kterému vznikla i replika poloroubeného domu. Má podpořit cestovní ruch a také zachování kulturního dědictví v příhraničí. Turisté se navíc mohou těšit na opravy cest a díky novému systému také na internetu najdou informace o vzácných rostlinách a ohrožených zvířatech. „Nový systém také sjednotí české a polské geologické mapy a výrazně pomůže v ochraně přírody,“ uvedl Zygmunt Jala z polské organizace Karkonoski Park Narodowy.

Ochranáři navíc díky penězům z EU rozmístí v Krkonoších speciální záznamníky. Ty dokáží spočítat turisty a data přenést na centrální server.