Primátor Pardubic chce méně zastupitelů

Pardubice - Pardubický primátor Jaroslav Deml (ODS), který po komunálních volbách opustí svoje křeslo, chce snížit počet zastupitelů. Včetně obvodů jich je ve městě sto padesát tři. Primátor má ovšem jen malou šanci, že jeho návrh zastupitelé schválí. Ti mimo jiné argumentují i tím, že takové rozhodnutí je nutné pečlivě zvážit.

Už před časem se nechal primátor Pardubic slyšet, že by se radnice měla zabývat zrušením městských obvodů. Teď navrhuje další úsporné opatření, chce snížit počet zastupitelů. „Je čas přemýšlet o redukci, optimalizaci a efektivitě. To by se mohlo projevit tím, že se nejdříve zamyslíme nad počtem členů zastupitelstva,“ domnívá se pardubický primátor Jaroslav Deml.      

Návrh se ale nesetkal s pochopením komunálních politiků. „Snížit zastoupení o dva či čtyři mandáty, to podle mě nemá smysl,“ argumentuje náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Včetně obvodů má město sto padesát tři zastupitelů. Na takzvané velké radnici jich zasedá třicet devět. Každému z nich město platí přes dva tisíce korun měsíčně. Úspora by tedy byla podle opozice minimální. „Zastupitel na městě nestojí moc peněz. Já to považuji od pana primátora za šťouchanec do kolegů v ODS,“ naznačuje pardubický zastupitel Jindřich Tauber (ČSSD).      

Některým zastupitelům se ale návrh primátora líbí. Soustředit se chtějí právě na městské obvody. Drtivá většina z nich má totiž patnáct zastupitelů. To je zbytečně moc, tvrdí. Zároveň ovšem dodávají, že návrh zřejmě neprojde. Byla by to totiž střelba do vlastních řad. ODS má v zastupitelstvech většinu. „Myslím si, že to asi neprojde. Taková záležitost se musí projednávat déle,“ upozorňuje zastupitel Miroslav Petráň (SPP (SNK).  

O tom, zda zastupitelské řady po komunálních volbách prořídnou, rozhodnou sami zastupitelé, a to už v pondělí.