Nejekologičtější je Šumava

Šumava – Nejlepší turistické počiny za posledních sedmnáct let ocenila státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism. Odborná porota vybírala například nejoriginálnější a nejromantičtější místo nebo nejmagičtější město, ale také nejlepší znovuzrozený objekt nebo nejlepší turistický produkt. Jako nejvýše ekologický region byla v pátek večer oceněna také Šumava. Vítězům jednotlivých kategorií pak bude po dobu jednoho roku agentura poskytovat své propagační služby zdarma.

Podle agentury CzechTourism je celá Šumava nejekologičtějším regionem v celé České republice. Na toto ocenění ji nominovala redaktorka počasí České televize meteoroložka Alena Zárybnická, která si jako kritérium pro výběr zvolila čistotu ovzduší: „Tam se prach prakticky vůbec nevyskytuje. Je to samozřejmě dáno tím, jaká je krajina, ale také tím, že v okolí nejsou žádné zásadní zdroje znečištění. Aby se upozornilo na to, že někde problém je, a to vcelku zásadní, vypíchla jsem region, kde ten problém není, aby došlo k jistému kontrastu.“ Ocenění Šumavy jako nejekologičtějšího regionu by mohlo už pro letošní sezonu působit jako magnet na turisty. „Šumava je atraktivní, určitě je teď v laufu,“ uvedl majitel šumavského penzionu Jiří Slaba a starosta obce Horské Kvildy Jan Janoušek (nez.) doplnil: „Může to přitáhnout další turisty. Lidé mohou opravdu být hrdí na to, že to tu je ekologické.“ Ředitel Regionální rozvojové agentury Šumava Miloš Picek je přesvědčený, že je to další kousíček, který připomůže: „Aby Šumava byla ještě větším tahákem.“

Nárůst turistiky by ale podle vedení správy Národního parku Šumava mohl paradoxně připravit region o právě získané ocenění. „Mezi největší znečišťovatele ovzduší na Šumavě dnes patří autodoprava. Je třeba sledovat, jestli se cestovní ruch nerozvíjí tak, aby nejekologičtější region nepoškodil právě v těch kvalitách, které dnes má,“ prohlásil ředitel Národního parku Šumava František Krejčí.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Zda ocenění Šumavy přiláká do regionu více lidí, se ukáže už na konci letních prázdnin, kdy končí hlavní turistická sezona.