Obří sumec skončí v udírně

Přebozy u Kouřimi – Obřího sumce vylovil dnes v noci rybář David Boháč z rybníka Přebozy u Kouřimi. Polapený král vodních hlubin měří celých 221 centimetrů a patří tak mezi největší úlovky v Česku. Rybolovec jej udolal až po namáhavém souboji, než parádní úlovek skončil na udici, tahal ho z vody s pomocí kolegy dvacet minut a nést ho nakonec museli tři dospělí muži. Sumci patří k největším rybám, které v tuzemsku žijí, mohou dosáhnout hmotnosti až 100 kg. Jsou typickými dravci, kteří patří k dlouhověkým rybám, dožívají se běžně věku až 40 let.

David Boháč je zkušený rybář, už několikrát chytil metrového sumce. Letos si předsevzal, že uloví rybu dlouhou alespoň metr a půl. Ta, kterou v noci vytáhl z přebozského rybníka, však předčila jeho očekávání. „Měří 221 cm, váhu nevíme. Není kde ho zvážit, ale odhadujeme 60 až 90 kg, nesli jsme ho tři a měli jsme s ním veliké problémy,“ prohlásil David Boháč. Jako návnada posloužil perlín, asi třiceticentimetrová rybka. Obřímu sumci už také dali jméno. „Holdegrón, to je z Rumcajse,“ doplnil úspěšný rybář a odborník na ryby, ekolog Martin Dušek z Liberce ujistil: „Opravdu se jedná o mimořádný exemplář tohoto druhu.“

Český rekord drží 255 cm dlouhý sumec, kterého rybáři vytáhli z vody před deseti lety. Větší šance ulovit takhle velkou rybu je třeba na dolním toku Labe nebo v údolních nádržích. „V malé nádrži působí taková ryba jako vrcholový predátor a dost razantně omezuje výskyt dalších ryb,“ dodal Martin Dušek.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

David Boháč zpravidla vrací své úlovky zpátky do vody. Rekordního sumce však unavil dlouhým zápolením a převozem, Holdegróna tak nejpravděpodobněji čeká udírna.

Obřího sumce vylovil dnes v noci rybář David Boháč z rybníka Přebozy u Kouřimi.
Zdroj: ČT24