Bojový pes pokousal chlapce, neútočil poprvé

Hradec Králové – Osmiletého Michala z Hradce Králové napadl a vážně zranil v Bělečku volně pobíhající americký stafordšírský teriér ve chvíli, kdy se chlapec procházel s dědou. Dítě skončilo v nemocnici. Stejný pes zaútočil na člověka už vloni v listopadu a jeho majitel Libor Lukeš platil pokutu tři tisíce korun.

„Přiletěl k nám a šel vyloženě po vnoučkovi. Tak jsem na něj lehl, roztáhl mu tlamu a odhodil ho,“ vzpomíná na situaci dědeček zraněného chlapce Pavel Doležal. Malý Michal se po dvou operacích a týdnu léčení v nemocnici vrátil domů. Na vnitřní straně stehna má podle jeho matky pět až deset centimetrů dlouhé jizvy.

Stejný pes zaútočil v Bělečku na člověka už vloni v listopadu, několikrát volně pobíhal po obci. Podle odborných encyklopedií jde o bojové plemeno, má silné čelisti a může zasadit silnou ránu. Například ve Vídni na něj musí mít chovatel zvláštní povolení. Když se reportér ČT pokusil kontaktovat majitele agresivního psa Libora Lukeše, kterému teriér utekl z domu, bez reakce za sebou zavřel domovní dveře.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Útok psa na dítě v Bělečku teď vyšetřují policisté. „Za chování psa vždy zodpovídá jeho majitel. Pokud pes zraní člověka, záleží vždy na rozsahu tohoto zranění a samozřejmě na lékařském posudku, který určí, zda se jedná o lehké, nebo těžké zranění,“ konstatovala policejní mluvčí Ivana Ježková. Rodina chce od majitele žádat odškodné, zároveň by uvítala, kdyby byl pes utracen. „Může to udělat zase a zase malému dítěti,“ míní Michalova matka.