Odsouzení v Horním Slavkově postavili zámek

Horní Slavkov (Karlovarsko) – Ojedinělý způsob, jak zaměstnat některé odsouzené, našlo vedení věznice v Horním Slavkově. Členové rukodělného kroužku tam ve svém volném čase postavili už několik modelů památek. Nejde o první projekt této skupiny, již dříve vyrobili model zámku a hradu Bečov, hradu Loket nebo zámků Valeč a Kynžvart. Naposledy to byla maketa sokolovského zámku, nyní mají navíc i první placenou zakázku a v budoucnu by chtěli vyrábět také zmenšeniny hradů a zámků v sousedním Bavorsku.

Do detailu propracovaná maketa sokolovského zámku v měřítku 1:50 obohatila prohlídkovou trasu krajského muzea. Pět odsouzených nad její výrobou strávilo 1 000 hodin. „Jedná se o model předchozí podoby zámku kolem roku 1860 ještě s nízkými věžemi,“ uvedl ředitel Krajského muzea Sokolov Michael Rund. Není to ale první taková práce, kterou odsouzení vyrobili. Dokázali si už poradit i s jinými hrady a zámky. „První čtyři modely byly z odpadového papíru, nyní děláme z plastů a jiného profesionálního materiálu,“ doplnil vychovatel odsouzených Radek Jirsa.

Modely vznikají v malé vězeňské dílně, odsouzení je staví pouze podle fotografií a dobových nákresů. „Každý model se snažíme dotáhnout do finální podoby, aby byl co nejpečlivější. Vždy si dáváme čas tak tři měsíce. Dost mne to baví, za mlada jsem dělal lodní modelařinu,“ ujišťují odsouzení. Jejich kvalitní práce už přilákala další zájemce, věznice proto začala vyrábět modely na zakázku. První si objednala radnice v Sokolově, chce také zámek, ale v současné podobě. „Model použijeme pro výstavy cestovního ruchu, kde bude mít Sokolov samostatný stánek,“ vysvětlil místostarosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD) a ředitel Věznice Horní Slavkov Milan Dočekal dodal: „Profesionální firmy, které se výrobou těchto modelů zabývají, si za ně účtují statisíce. My ten model pro město vyrábíme zhruba za 90 tisíc korun.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Část peněz, které věznice za modely získá, chce použít na dovybavení nápravného zařízení a rozvoj výroby a technologie.

Ojedinělý způsob, jak zaměstnat některé odsouzené, našlo vedení věznice v Horním Slavkově. Členové rukodělného kroužku tam ve svém volném čase postavili už několik modelů památek.
Zdroj: ČT24