Trávě se letos daří

Klatovy/Havlíčkův Brod – Kvůli vlhkému a relativně studenému počasí roste letos tráva dvakrát rychleji než v předchozích letech. A přerůstající porost na veřejných prostranstvích nestíhají mnohde pracovníci technických služeb sekat. To je i případ Klatov, kde se travní kalamita může městu prodražit až o stovky tisíc korun. Posekat a ještě shrabat trávu na celém území města je totiž časově i finančně velmi náročné. Pokud by však posekání travnaté plochy ve městě nebylo možné včas, by mohla tráva vyrůst do neúnosné výšky. Mimo jiné je vysoká tráva také zdrojem nepříjemností pro alergiky.

Klatovské technické služby mají na starost 72 hektarů travních ploch. Běžně je za sezónu posekají třikrát, nejvýše čtyřikrát, letos bude počet sečí určitě vyšší. „Vždy do klatovské pouti, což je v prvním týdnu v červenci, provádíme jednu seč. Letos však budou provedené dvě seče. Na tom je vidět, jakou rychlostí tráva roste,“ uvedl vedoucí správy městské zeleně města Klatov Peter Pošefka. Zahradní technika je v provozu šest dní v týdnu a většinou si musí poradit s už přerostlou travou. „Seká se špatně. Je to husté, někde to musíme vzít dvakrát,“ doplnil Ondřej Vansa ze společnosti Technické služby města Klatov.

Městský úřad v Klatovech využívá na pomocné práce v parcích a na sídlištích také veřejnou službu. Až pětašedesát dlouhodobě nezaměstnaných lidí tak dočišťuje posekané plochy ve městě. „Pomáháme Technickým službám s úklidem po sekání trávy. Je to úklid obrubníků, chodníků, silnic,“ prohlásil koordinátor společnosti Veřejné služby Klatovy Luboš Matějka a tajemník městského úřadu Miroslav Šafařík dodal: „Je to neocenitelná služba, protože město má stále větší a větší plochy městské zeleně, které potřebujeme pravidelně udržovat. V současné době, kdy počasí zeleni skutečně přeje, je tato služba pro město bezesporu nenahraditelná.“ Sekání trávy vyjde město ročně na tři až čtyři miliony korun, letos to vypadá, že náklady budou minimálně o tři čtvrtě milionu vyšší.

Reportáž Jana Dvořáka a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

I na Vysočině se letošní sečení trávy městům a obcím prodraží. Konkrétně na havlíčkobrodsku už letos investovali do úpravy trávy milion korun, ve srovnání s loňskem je to o 200 tisíc víc. „Nástup vegetace jsme poměrně podchytili, přerostlo tedy nemáme. Stejným systémem pojedeme dál,“ ujistil ředitel Technických služeb Havlíčkův Brod Zdeněk Enderle. Technické služby města právě kvůli letošní „travní kalamitě“ musely zvýšit počet zaměstnanců na úpravu zeleně. Pracuje se i přesčas, skluz v sečení zatím na rozdíl od jiných měst nemají.

Sekačky, které v Havlíčkově Brodě nakoupili, si na rozdíl od původních starších strojů poradí i s mokrou trávou. Proto mohou vyrážet do terénu i časně ráno nebo za deště. „Jsou to drahé, ale výkonné stroje. Můžeme sekat i vlhkou trávu, takže vyjíždíme v 6 ráno,“ potvrdila vedoucí údržby zeleně TS Havlíčkův Brod Marie Krovová a Zdeněk Enderle podotkl: „K dnešnímu dni máme hotovou první seč na našich téměř 90 hektarech, které udržujeme. Najíždíme do druhých sečí.“ V červenci začnou v Havlíčkově Brodě pomáhat s úpravou zeleně pomáhat i studenti. Technické služby jich na letní brigádu přijmou dvacet.