Evropské fondy pomohly ústeckému muzeu

Ústí nad Labem - Lidé z Ústí nad Labem se můžou zase po mnoha letech vydat do místního muzea. Přestavba jedné z nejcennějších budov města nakonec stála skoro čtyři sta padesát milionů korun. Pomohly hlavně peníze z evropských fondů. Zásluhu na tom, že město o muzeum nepřišlo, má ale i ústecký historik Václav Houfek a jeho spolupracovníci.

Ústecký historik Václav Houfek většinou zpívá jen doma v koupelně. Nahrávání písničky o novém muzeu se ale nebránil. Už proto, že občas přestával věřit, že se té chvíle dočká. „Vypadalo to dost beznadějně,“ přiznává historik Václav Houfek.   

O přestavbě muzea se rozhodlo už před dvanácti lety. Jenže povodně přiměly radnici k revizi rozpočtu. O tři roky později, kdy už byly všechny exponáty vystěhovány, město znovu couvlo. Dotace na rekonstrukci byla podle radních příliš nízká. „Byly chvíle, kdy jsme se museli loučit se starými kolegy, protože pro ně nebyla práce. Budoucnost nevypadala nijak růžově,“ říká Václav Houfek. 

Václav Houfek a jeho kolegové ale nerezignovali. A to ani v době, kdy se začalo mluvit o možném prodeji historické budovy a stavbě malého muzea na zelené louce. Přišli s novou strategií. Začali dějiny města a regionu ukazovat lidem venku. Na ulicích, v autobusech, ve školách a v restauracích. „Byla to promyšlená taktika,“ nezastírá Václav Houfek. „Ti lidé najednou zjistili, že je v Ústí muzeum, že funguje a že k městu patří,“ dodává zástupce ředitele Muzea města Ústí nad Labem Jiří Petrů. 

Z některých, původně jednorázových, akcí se nakonec staly evergreeny. Pořad o ústeckých NEJ se v místním Činoherním studiu hraje dodnes. „Některé ústecké “Nej„ vyprodaly dokonce i velký sál,“ uvádí režisér Činoherního studia Ústí nad Labem Filip Nuckolls. 

Muzeum, které mělo většinu exponátů pět let v bednách, nakonec dostalo několikrát celostátní ocenění za nejvýznamnější počin roku. „Hodně lidí se těšilo na to, až znovu otevřeme brány,“ připomíná historik Martin Krsek. „Vyjadřujeme velké díky všem muzejníkům, že toto dokázali,“ uzavírá náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová. 

V době, kdy muzeum vystavovalo hlavně v terénu, sehnala ústecká radnice konečně dostatek peněz. V roce 2009 oprava začala. Letos v červnu byla historická budova znovu otevřena. „Neřekl bych, že jsme si to vyvzdorovali my muzejníci. To spíš ústecká veřejnost, která muzeum podporovala,“ připomíná Václav Houfek. 

Muzejníky teď podle Václav Houfka čeká spousta práce, která už tolik vidět nebude. Třídění sbírek, restaurování a konzervování, budování nových expozic. Kontakt se svými příznivci ale ztratit nechtějí. Právě proto na jedné z prvních výstav představí muzeum všechny exponáty, které během své existence dostalo od lidí darem.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)