V domě Františka Křižíka vzniklo muzeum elektrotechniky

Plánice - Oblouková lampa nebo více než sto let starý elektrický generátor jsou součástí interaktivní expozice v nově opraveném rodném domě Františka Křižíka v Plánici. Veřejnosti se otevřel po tříleté pauze. Rozsáhlou rekonstrukci domu plánická radnice původně neplánovala. Když chtěla před několika lety nechat opravit podlahy v domku, zjistilo se, že pod podlahou je sklep se stavební sutí, o němž nikdo nevěděl.

„Rekonstrukcí prošly všechny podlahy či obvodové zdi,“ řekl starosta Plánice Václav Petrů. Veškeré náklady na rekonstrukci se podařilo radnici uhradit z darů a dotací, stejně jako náklady na interaktivní expozici.

Hlavním lákadlem je oblouková lampa

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Návštěvníci tu uvidí renovované soustrojí, které simuluje výrobu elektrické energie zhruba před 100 lety v čachrovské elektrárně. „Nedílnou součástí je i oblouková lampa z roku 1884, která rovněž představuje, jakým způsobem fungovalo elektrické osvětlení na konci 19. století,“ konstatoval Jan Mikeš, spoluautor expozice.

Expozici doplňují historické fotografie, kompletní životopis slavného českého vynálezce a také několik dokumentárních filmů o Františku Křižíkovi. „Podařilo se vlastně vybudovat muzeum elektrotechniky určitého období,“ řekl potomek Františka Křižíka Čestmír Bárta.