Zemědělci na Liberecku využívají dotace pro dobytek

Liberecko – Kvůli nízkým výkupním cenám mléka se v Česku nevyplácí chov krav a jejich počty postupně klesají. To však není případ Libereckého kraje. Tamní zemědělci umějí využít výhodné dotace pro dobytek na pastvě a starost o louky přenechali jemu. Zatímco na hektar obilí mohou farmáři dostat asi čtyři tisíce korun, u spásaných ploch až jedenáct. Říká se tomu údržba krajiny.

Louka, na které se pase stádo krav, je pro Liberecký kraj čím dál typičtější znak. Zemědělci stále častěji ženou dobytek z kravínů ven. „Na loukách a na pastvinách je dobytek nejlepší a nejlacinější sekačka. Porost je uklizený a dobytek je sytý. Je ta symbióza,“ říká místopředseda Agrární komory Liberec a Jablonec Jiří Teplý.

Příkladem je farma Kordula u Chrastavy. Stádo mléčných krav tu před dvěma roky prodali. Osm korun za litr mléka nepokrývalo ani náklady. Místo toho vsadili na masný skot. Na pastvě se obslouží sám a pak půjde na jatka. Referentka farmy Martina Poloprutská upřesnila, že v roce 2008 zde bylo zhruba 300 kusů krav, v letošním roce jich je kolem 400 kusů.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Kdokoli něco produkuje, tak je na tom v současnosti hůř, než když nedělá nic a pobírá dotace, nebo jedná tak, aby vyhověl dotacím,“ nechal se slyšet předseda představenstva Agro Bílá Jiří Sameš. Počty skotu v Libereckém kraji postupně rostou už pět let, meziročně skoro o dvě procenta. Taky přibývá ovcí a koz. Potíž je ale podle agrární komory s odbytem masa, zejména s objekty, kde by se produkty zpracovaly, jak podotkl Jiří Teplý.

I když skotu v Libereckém kraji přibývá, jeho počty jsou pořád jen poloviční oproti těm před 20 lety, k nimž se podle zemědělců těžko někdy vrátí. Na mléko přitom chovají ani ne čtvrtinu z celkového počtu krav.