Rozbitými okénky varují policisté řidiče před krádežemi

Plzeň – Netradičním způsobem upozorňují policisté na riziko krádeží osobního majetku ze zaparkovaných aut. V rámci akce Lekli jste se? radí řidičům,  jaké předměty nepatří na sedačky prázdných vozidel. K označování takových vozidel používají policisté zváštní pomůcku, která může řidiče v první chvíli skutečně vylekat – samolepky imitující rozbité okénko. Podobné preventivně bezpečnostní akce budou v Plzni probíhat i v nadcházejících dnech, zaměří se na cyklisty a na boj proti alkoholu za volantem. V září čeká řidiče celorepubliková akce Zebra.

Na jednom z největších plzeňských parkovišť narazili policisté na opuštěné vozy s klíči, peněženkami, batohy nebo dokonce brašnou s počítačem uvnitř. Každý z řidičů si proto vysloužil samolepku na sklo a také leták o tom, že zaparkované auto opravdu není trezor. „Pokud policisté spatří, že v zaparkovaném vozidle jsou na viditelném místě například peněženka, mobil nebo notebook, nalepí na okénko samolepku s imitací rozbitého skla,“ popisuje akci mluvčí Martina Korandová. Postupně tak kontrolují parkoviště po celém kraji.

„Ve většině případů jsou řidiči překvapeni a slibují, že ve vozidlech už nebudou nechávat žádné věci,“ popsala mluvčí průběh akce hned na prvním vytyčeném parkovišti, které nabízelo překvapivě velký počet lákadel pro zloděje.

Mluvčí Policie ČR Plzeňského kraje Hana Jehlíková: „V letošním roce máme evidováno 826 krádeží věcí z aut, což je oproti loňskému roku zhruba o 100 případů méně.“

Někteří řidiči nechávají své věci ve voze s pomyšlením, že takovou drobnost přece nikdo nevezme. I ta ale může přilákat pozornost zlodějů. „Zloděj rozbije okénko a bezcenná igelitová taška způsobí majiteli vozidla škodu tím, že bude muset nechat zasklít okno,“ upozorňuje na nepříjemné následky Hana Jehlíková z policie Plzeňského kraje.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)