Do klimkovického tunelu zatéká

Klimkovice - V klimkovickém tunelu prosakuje voda. Ve směru z Ostravy na Brno tak mohou jet řidiči maximálně čtyřicítkou, protože jim hrozí smyk. Podle Ředitelství silnic a dálnic za to může hladina podzemní vody, která se kvůli silným dešťům a povodním místy zvedla až o tři metry. Ve čtvrtek tunel prozkoumají experti. Teprve podle toho, co zjistí, bude možné určit, jak dlouho bude jízda v tunelu omezená.

Od povodní uběhl už téměř měsíc, přesto se ještě objevují nová místa, která jejich ničivá síla poznamenala. Voda teď komplikuje průjezd klimkovickým dálničním tunelem. Řidiči si stěžují. „Je to špatné, vzhledem k tomu, že je to takovou chvilku otevřené, měli by s tím něco udělat. Asi ty stavební práce nebyly dobře udělané,“ myslí si jeden z mnoha nespokojených projíždějících.

Do tunelu přitéká voda i s minerálními látkami, na vozovce se potom tvoří kašovitá hmota. Na té pak hrozí řidičům smyk. „Je zde problém s podzemní vodou, která se díky povodním a dešťům v minulých měsících zvýšila až o tři metry. Tři metry zvýšení hladiny podzemní vody znamenají tlak tři tuny na metr čtvereční, což je opravdu obrovská zátěž na konstrukci toho tunelu,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Tunel se začal stavět v roce 2004 a zatím funguje jen dva roky. „Ten tunel je stavěn a nadimenzován na stálou hladinu vody, na sledovaný dlouhodobý průměr,“ dodává Martina Vápeníková. „Na čtvrtek je naplánována uzavírka a průzkum toho tubusu, ve kterém je omezená rychlost, to znamená ve směru od Ostravy na Brno s tím, že bude obousměrný provoz v druhém tunelovém tubusu,“ uvedl vedoucí dálničního oddělení Policie ČR Jiří Pátra. Podle toho, co odborníci zjistí, se teprve uvidí, jak dlouho omezení v tunelu potrvá.

  • Klimkovický tunel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1769/176825.jpg
  • Omezení rychlosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1769/176827.jpg