Lesníci na Českolipsku bojují o čas s kůrovcem

Česká Lípa – Bouře, která se před měsícem přehnala přes Českolipsko, poničila během několika minut kolem 80 tisíc kubíků dřeva. Lesníci pracují téměř nepřetržitě na likvidaci polomů, které představují téměř celou roční produkci dřeva. Během měsíce už zmizela třetina popadaných stromů. Nově ale lesníci soupeří o čas s kůrovcem. Hrozí, že se v oblasti přemnoží.

Na dvanáctikilometrovém pásu poničeného lesa pracují čtyři harvestorové uzly a osm traktorů, které podle ředitele Lesů ČR Ludvíka Řičáře zpracovávají dříví v hůře dostupných lokalitách. Posádky se na strojích střídají, jede se tak téměř nepřetržitě. „Dá se dělat i v noci při světlech, situace ale zatím není tak kritická,“ dodal František Neznaj z firmy na zpracování dřeva.

Do polomů už ale začíná nalétávat kůrovec, který se za zhruba pět týdnů vyvine a bude hledat nové stromy. Práci, která by běžně trvala celý rok, proto musí lesníci zvládnout v co nejkratší době. Pokud vše půjde dosavadní rychlostí, budou poničené stromy odklizené za šest týdnů a kůrovcová kalamita by se lesům na Českolipsku mohla vyhnout. Nové stromky začnou lesníci vysazovat příští rok, obnova lesa ale potrvá desítky let.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)