Žirafí mláďata zaplavila olomouckou zoo

Olomouc – Bohatou nadílkou žiraf se kochá zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Od ledna se tam narodila už čtyři mláďata, tři samičky a jeden sameček. Nejmladší Sani musela být odchována uměle a stala se miláčkem chovatelů. Samička Sani, což v překladu znamená Úžasná, se narodila 31. května. Její matkou je šestiletá Samantha, která se role rodičky zhostila poprvé. Mládě ale mělo po narození pouhých 33 kilogramů, zatímco zdravá žirafí mláďata po porodu váží obvykle 70 až 80 kg.

„Narodila se hodně malá, nebyla životaschopná, měla rozjeté všechny nohy, a proto nebyla schopná vstát a pít mléko. Museli jsme ji učit vstávat, lehat a pít,“ popsal chvíle po narození malé Sani ošetřovatel Pavel Vidlář. Zoo chová žirafy od roku 1977. Za tu dobu se zde narodilo už 50 mláďat, žirafí stádo nyní čítá 15 zvířat.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

„Letos se nám opravdu daří, narodila se zatím 4 mláďata, jeden sameček a tři samičky. Tři jsou dohromady s matkami,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo Hana Labská. A parta žirafích juniorů se letos dokonce ještě rozroste. V očekávání je totiž další samice Amina.