Chladné počasí zdecimovalo populaci čápů

České Budějovice – Podle českých ornitologů je letošní rok pro čápy tragický. Na základě výsledků právě končícího monitoringu a kroužkování nepřežila prudké ochlazení koncem dubna asi polovina mláďat. Vědci nevylučují, že kvůli rychle klesajícím stavům už čápa bílého budou děti znát jen z pohádek, nebo zoologických zahrad. 

Postup při monitoringu čapí populace je přesně stanoven: dostat se k hnízdu, vylézt nahoru, zkontrolovat, zda je obsazené, a hlavně spočítat a okroužkovat mláďata. Monitoring čápů trvá v Česku několik týdnů a ornitologové se na něj většinou těší. Letošní rok je ale výjimkou. „Letos je to opravdu špatné. Populace čápů silně poklesla,“ přiznává ornitolog a organizátor monitoringů čápů Stanislav Chvapil. 

V Česku evidují vědci asi tisíc dvě stě čapích hnízd. Letos jich zůstala většina prázdných. Řada čapích mláďat totiž podle ornitologů nepřežila prudkou změnu počasí koncem dubna, kdy se výrazně ochladilo a začalo pršet. „Letošní rok je kritický. Mladí čápi jsou pouze asi na třetině hnízd,“ konstatuje ornitolog Martin Kocábek. „Mláďata díky nepříznivému počasí prochladla a zahynula,“ dodává Stanislav Chvapil.

Nález zdravých a živých mláďat přirovnávali letos ornitologové k výhře v loterii. Štěstí měli třeba v Dubu u Prachatic. „Je to jedno z mála míst, kde mláďata čápů jsou,“ uvádí Stanislav Chvapil. „Byli bychom velice smutní, kdyby nepřilétli. Každý rok na ně čekáme,“ doufá správkyně objektu Eva Němcová.  

Monitoring čápů bílých je obtížný, vědci ale mapují velkou většinu hnízd v Česku a k dispozici mají relativně přesné údaje. S jejich sběrem jim také pomáhají hasiči. Čápům bílým teď podle ornitologů hrozí jejich přesun mezi silně ohrožené druhy. V Česku totiž podle statistiky nyní žije méně než šest set párů.