ČOI kontrolovala Vary. Každý druhý podnik pokutovala

Karlovy Vary - Téměř polovina prodejců, kteří nabízejí na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech (MFF), své služby, zákazníky šidí nebo jiným způsobem porušuje předpisy. Vyplývá to z šetření České obchodní inspekce (ČOI), která v lázeňském městě obchodníky kontrolovala v době od 2. do 7. července. Při 56 kontrolách inspektoři zjistili 27 porušení zákonů, což je podle nich horší bilance než v loňském roce.

„Při festivalových kontrolách se především zaměřujeme na dodržování deklarované míry, množství i hmotnosti, pokud se jedná o pokrmy,“ uvedla inspektorka ČOI. Právě nedodržení deklarované míry podaných nápojů bylo i jedním z nejčastějších prohřešků. Restauratéři tak festivalové návštěvníky poškodili od čtyř do 78 korun. V jedné provozovně byla konzumace za 1 803 korun předražena o 297 korun. Další pochybení se týkalo oceňování jídel a nápojů, účtenka postrádala některé údaje a v restauracích se používala měřidla bez platného ověření, uvedl mluvčí inspekce Tomáš Vozáb.

Inspektoři se při svých kontrolách zaměřili i na hotely, kde provedli tři kontroly, a u všech zjistili nedostatky. V hotelích nebyly ubytovací služby oceňovány v korunách, ale pouze v eurech. Všechny tři případy budou řešeny ve správním řízení. „Menší nedostatky řešíme blokovými pokutami a pokutami na místě. Závažnější pak ve správním řízení, kde budou uloženy pokuty podstatně vyšší,“ uvedla Jana Příhodová, ústřední ředitelka ČOI.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na místě ČOI uložila 15 pokut za drobnější prohřešky a vybrala 19 000 korun. Dvanáct závažnějších dalších případů bude řešeno ve správním řízení. Zde mohou sankce přesáhnout i sto tisíc korun.

Špatný výsledek kontrol se nelíbí ani samotným provozovatelům restaurací a barů. „Třeba my to v pořádku máme, ale někteří provozovatelé ne, a pak ta vina částečně padá i na nás,“ stěžoval si Jaroslav Bartoušek, provozní jednoho z kontrolovaných barů.

Loni inspektoři ČOI při festivalu v Karlových Varech odhalili nedostatky přibližně u 28 procent prověřovaných podnikatelů. Provedli celkem 71 kontrol a nepoctivým prodejcům uložili 17 pokut v souhrnné výši 22 000 korun. Bylo to zhruba stejně jako v roce předchozím.