Nový Bydžov se konečně zbaví jedů

Nový Bydžov – Jedovaté látky, které v minulosti částečně zamořily podzemní vody v Novém Bydžově, začnou brzy mizet. Vedení tamní radnice od ministerstva životního prostředí získala peníze na jejich likvidaci. Zdrojem znečištění je stará ekologická zátěž v areálu bývalé továrny Kovoplast. Občané zde dokonce sepsali petici, která doslova žádá „rychlé posouzení a řešení znečištění podzemních vod a zeminy v JV části města způsobené podnikem Kovoplast“.

Nebezpečné látky, trichlorethylen a tetrachlorethylen, léta pronikaly do podzemí ze slévárny, která je používala jako odmašťovadla. „V podstatě se jedná o mrak, který má rozlohu zhruba jeden hektar,“ prohlásil starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS). V domku u bývalé továrny dokonce zemřel člověk na rakovinu a příbuzní nevylučují, že by to mohlo souviset s kontaminovanou vodou. Lidé v oblasti sice mají vodovodní přípojky, ale řada z nich využívala k zalévání vlastní studny. „Doporučujeme v žádném případě kontaminovanou vodu nepít, nemýt se v ní, nepoužívat ji v uzavřeném prostoru nebo k zalévání zeleniny,“ zdůraznila mluvčí Krajské hygienické stanice Hradec Králové Veronika Krejčí.

I když je území zamořené pravděpodobně desítky let, radnice to však zjistila až v roce 2007. Nedávno stát slíbil na likvidaci jedů 18 milionů korun. „Jsme u zdárného konce papírové války a na přelomu července a srpna by mohly začít sanační práce,“ potvrdil starosta Louda. I obyvatelé Nového Bydžova a okolí jsou potěšeni: „Budeme hrozně rádi, když se tady zlepší životní prostředí a dá se to tu konečně trošku do kupy. Aspoň se uleví všem lidem tady v Bydžově a okolí.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Sanační práce by měly skončit do roku 2013, což je také podmínkou pro přidělení peněz.

Radnice v Novém Bydžově získala peníze na likvidaci jedovatých látek, které zamořily podzemní vody.
Zdroj: ČT24