Stovky lidí v Novém Boru požadovaly vyšší bezpečnost ve městě

Nový Bor – Na náměstí v Novému Boru se odpoledne sešly stovky lidí, aby vyjádřily nespokojenost s bezpečnostní situací ve městě, kde se v poslední době množí potyčky a omezování osobní svobody. Vše vyvrcholilo minulou neděli brutálním útokem mačetami na hosty v jednom místním baru. „Jsme matky dětí v Novém Boru a nelíbí se nám nepokoje ve městě. Chceme jedinou věc, aby pachatelé jakýchkoliv trestných činů byli spravedlivě potrestáni,“ zdůraznila jedna z organizátorek protestu Sylva Medová. Na dnešní demonstraci se připravovala i policie a posílila hlídky, akce se ale odehrála bez problémů.

Spolupracovník serveru Romea.cz Drahomír Radek Horváth ocenil, že dnešní akci nikdo nezneužil k politickým cílům či protiromskému dštění síry. „Probíhalo to celkem poklidně a jen některé názory byly na hraně. Bylo tam pár skupinek lidí, kteří byli evidentně frustrovaní. Moc se jim ovšem nedivím, celá věc je čerstvá, takže by mě překvapilo, kdyby se tam někdo takový neobjevil,“ řekl Horváth. Nejvíce ho mrzí, že na demonstraci nepřišli místní Romové. „Podle mě je chyba, že nepřišli. Měli tam obrovský prostor nějak se ke kauze postavit,“ dodal Horváth.

Demonstrace byla reakcí na brutální útok, který se odehrál v neděli 7. srpna odpoledne v baru v Purkyňově ulici po konfliktu mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich požadovala občanské průkazy a mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak prý hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však vrátili s dalšími Romy ozbrojenými mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postižený muž prodělal v liberecké nemocnici operaci hlavy. 

Dva útočníky ve věku 15 a 37 let policie dopadla a obvinila z těžkého ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství, za což jim hrozí 5 až 12 let vězení. Další, sedmnáctiletý mladík, se sám přihlásil policii ve čtvrtek. I on byl obviněn a skončil ve vazbě. Mladíkům ve věku 15 a 17 let hrozí vzhledem k věku maximálně šestiletý trest odnětí svobody. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Po dalších dvou útočnících, šestatřicetiletém Antonínu Sinu a devatenáctiletém Jakubu Žigovi, policie stále pátrá. Sinu měří 175 až 185 centimetrů. Má svalnatou až zavalitou postavu, snědou pleť a hnědé oči. Nosí bradku a vlasy si nechává vyholit na pleš. Žiga je stejně vysoký, má středně silnou postavu a hnědočerné, po stranách velmi krátce vystříhané vlasy. V levém uchu nosí náušnici, zřejmě s křížkem. 

„Hledaní muži jsou nebezpeční a policisté občanům rozhodně nedoporučují, aby se je pokoušeli sami zadržet,“ zdůraznila českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Informace potřebné k jejich dopadení je možné policii sdělit na kterékoliv policejní služebně nebo prostřednictvím linky 158.