Sochy ze sympozia zkrášlí další areály nemocnic

Vejprty - Už po osmnácté se sešli sochaři z různých světadílů na sympoziu ve Vejprtech. Sochy, které během deseti dní vzniknou, znovu poputují do areálů českých a německých nemocnic. Za celou dobu konání sympozia jich už sochaři vytvořili přes dvě stě třicet. Myšlenka pořádat výtvarná sympozia pro nemocnice a další zdravotnická zařízení, vznikla v r. 1992 a již příštím rokem proběhlo první mezinárodní sochařské sympozium - za účasti sochařů z Německa a z České republiky. Bylo to vůbec první mezinárodní sochařské sympozium v ČR po roce 1989.

„My se bavíme, těšíme, sledujeme, jak kdo dělá, takže nás to obohacuje. Proto jsme tady. Rád se zdejšího sympozia opakovaně účastním. Je to práce sice velmi náročná na čas, neboť vše musíme stihnout za deset dní, ale zase je to nebývalá svoboda. Můžeme si své téma vybrat sami a o organizační věci je také postaráno. Největším přínosem je ale setkávání,“ hodnotí svou účast na sympoziu sochař Ondřej Doležal.

Pískovcové bloky za třicet tisíc korun projdou sochařským záměrem a následným tvůrčím procesem, aby na konci sympozia stály na louce u „Galerie H“ skulptury v hodnotě 30 tisíc eur. Sochaři přitom ve Vejprtech pracují jen za bydlení a stravu. Shlomo Katz z Izraele se na sympozium rád vrací kvůli příjemné atmosféře, nádherné lokalitě i příjemnému pohostinství organizátorů.

Nizozemský sochař Hildert Groenen:

„Je úžasné pracovat s dobrým kamenem, mám rád tato sekávání s ostatními sochaři.“

Na samém začátku to měli organizátoři s upořádáním akce mnohem snazší, už kvůli sponzorskému přístupu dolů, elektrárny i kraje. Sponzoři ale postupně vymizeli a hlavní organizátor Petr Hladký nyní musí oslovovat radnice a nemocnice s jednoduchou nabídkou. „Sochu za třicet tisíc euro dostanete darem, říkám jim, ale někdo musí dodat ten pískovec. Když na něj tedy seženete peníze, budete mít sochy,“ popisuje přístup při jednání s institucemi Petr Hladký z vejprtské „Galerie H“.

Podle původních plánů mělo být první sochařské sympozium jen na zkoušku, v současnosti jde již o samostatnou událost, dokonce se hovoří i o její „zimní“ verzi. Organizátoři ale považují za překážku, že sochy ze sněhu nebo ledu by zase brzy roztály.

„Za osmnáct let existence a každoročního, nepřerušeného pořádání mezinárodních sochařských, malířských a grafických sympozií se nám mnohé podařilo. Jednak tento projekt umožnil ukázat různé výtvarné styly skoro z celého světa. Umožnil zachycení sochařského umění na přelomu dvacátého a jedenadvacátého století. A v neposlední řadě umožňuje každým rokem desetitisícům návštěvníkům zdravotnických zařízení shlédnout umělecká díla, která jsou velmi často jedinou ukázkou sochařského umění z té které země v České republice,“ upozornil dále Petr Hladký.