Cyklostezka po vítkovské trati je hotova, cyklisté na ni však nemohou

Praha – V trase někdejší železniční trati na úbočí pražského Vítkova vede zbrusu nová cyklostezka. Vlaky už dva roky jezdí po nedalekém Novém spojení, cyklistům ale v jízdě po nové cyklostezce brání jiná bariéra – úřady. Technická správa komunikací ještě nepřevzala část stavby, která vede starým železničním tunelem. Stezka tak nemůže být zkolaudována.

Před Vítkovským tunelem jsou betonové zátarasy, které znemožňují jízdu po stezce, kterou už koncem května slavnostně otevřel primátor Bém. Lidé, kteří zátarasy překonají a do tunelu přes zákaz vjedou, nepoznají důvod. „Vevnitř to vypadá naprosto čistě, v pořádku, neviděl jsem nějaký důvod, proč by to mělo být zavřený,“ podivoval se jeden z obyvatel Prahy 3.

Že je vše hotovo, potvrzuje i dodavatelská firma. Jenomže Technická správa komunikací se nemá k formálnímu převzetí stavby. Papírů na vyřízení je prý příliš mnoho. „Předávací řízení netrvá jeden den nebo týden, je poměrně složité,“ řekl mluvčí TSK Roman Pazderník.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Proces podle TSK komplikují také majetkoprávní vztahy mezi městem a Správou železniční a dopravní cesty, které patří železniční trati a pozemky pod nimi. SŽDC je ale přesvědčena o tom, že problém není na její straně. „Minulý týden proběhlo jednání o předání první části cyklostezky – s nulovým výsledkem. Nedozvěděli jsme se, z jakých důvodů,“ uvedl mluvčí železniční správy Pavel Halla.

TSK nyní předpokládá, že předání stavby proběhne na přelomu července a srpna. Ani potom ale nebude cyklostezka průjezdná, bude ještě nutná její kolaudace Drážním úřadem. Jestli se tedy cyklisté projedou po nové stezce alespoň na konci letních měsíců, a nebo se budou muset i nadále prodírat rušnou pražskou dopravou, zatím není jasné.