Petardy a ohňostroje rozsvítily Krkonoše

Krkonoše – Krkonošští ochranáři varují, že v horách je v noci kvůli lidem stále hlučněji a zvyšuje se takzvané světelné znečištění. Děje se tak zejména kvůli petardám a ohňostrojům. Správa národního parku proto vyzvala krkonošské obce, aby přijala opatření, která by tomuto nešvaru čelila. Většina z nich však vůbec nereagovala. Světelné znečištění má přitom obrovské negativní dopady na přírodu, v našich nejvyšších horách je lze zaznamenat již po celý rok. V zimní sezoně jsou kvůli nočnímu lyžování některé sjezdovky osvětlené jako stadiony, v létě se tu většina společenských akcí neobejde bez domácí pyrotechniky.

Zatímco dříve bývaly ohňostroje v horách výjimkou a téměř výhradně součástí novoročního veselí, v poslední době doprovázejí kdejakou oslavu. Situace se podle krkonošských ochranářů stává neúnosnou. „Zvěř je těmito efekty rušena. V průběhu dne nemá klid, protože se po horách pohybují návštěvníci a tak alespoň v noci by to mělo být lepší,“ uvedl mluvčí Správy KRNAPu Radek Drahný.

Přestože se hluk a světelné efekty nevyhýbají ani nejpřísněji střeženým oblastem Krkonoš, správa národního parku je bezradná. Sama zasáhnout nemůže a tak o to požádala devětadvacet obcí. Na výzvu národního parku kladně reagovala pouze Pec pod Sněžkou, která schválila zvláštní vyhlášku. „Vyčlenili jsme v našem městě místo, kde lze ohňostroje provozovat celoročně, což ukládá i zákon. Povolili jsme ohňostroje o Silvestru a to mi přijde v pořádku. V běžné dny a o víkendech to sem ale nepatří,“ prohlásil starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS). Starosta Horního Maršova Pavel Mrázek (nestr.) však namítá: „My s tím problémy nemáme a ojedinělé akce, jako jsou Silvestr a kulturní akce pořádané obcí, bude muset KRNAP skousnout.“ Starosta Černého Dolu Zdeněk Kraus (TOP09) doplnil: „Nezjistili jsme, že bychom to museli řešit samostatnou vyhláškou.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vedení národního parku všechny obce osloví ještě jednou. Starosty chce na společném setkání přesvědčit, aby v boji s hlukem a světelnými efekty v rámci možností pomohli.

Krkonošští ochranáři varují, že v horách je v noci kvůli lidem stále hlučněji a zvyšuje se takzvané světelné znečištění.
Zdroj: ČT24