Příměstské tábory zažívají boom

Praha – V hlavním městě České republiky se tzv. příměstských táborů letos zúčastní přes 13 tisíc školáků. Táborů, kde je dítě jen přes den a večer chodí domů, rok od roku přibývá. Pestřejší jsou i aktivity, které tu malým táborníkům nabízejí. Pohodlné jsou tyto tábory i pro rodiče, hlavně pro ty, kteří nemají tolik volna a nesehnali pro děti žádné hlídání.

Příměstské tábory praskají ve švech hned z několika důvodů. Děti mohou přijít prakticky kdykoliv, třeba jen na jeden den. Většinou nejsou drahé, za den se platí včetně jídla třeba jen sto korun, někde ale taky 500. Z nabídky si pak může vybrat každý.

„Každý den je na programu něco jiného. Samozřejmě pokud je to tábor, který je speciálně určen třeba výtvarné výchově, tak se celý den věnují tomuto,“ sdělil ředitel Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy Libor Bezděk. Tábory ve městech pořádají hlavně domy dětí a mládeže, někdy i samotné městské části.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Některé tábory jsou soukromé a komerční, jiné připravují oddíly, kam děti chodí celý rok, například skauti. I pro výběr příměstských táborů by podle dětských psychologů mělo platit stejné pravidlo, jako u těch pobytových – vybírat by ho měli nejen rodiče, ale i děti.