Češi se v Pasekách sešli s Němci a Poláky k trialogu

Radvanice (Trutnovsko) – Slavnostní akci s názvem Středoevropský trialog národů hostila lokalita Paseky nad obcí Radvanice, šlo o kulturní setkání tří národů: Čechů, Němců a Poláků. Setkání mělo podle organizátorů v křesťanském duchu přispět k vyrovnání se s minulostí a stát se jakýmsi prostředníkem pro rozvíjení přátelství mezi těmito třemi zeměmi. Sešli se zde ti, kteří sdílejí identické kulturní a duchovní hodnoty a k regionu historickou vazbu z minulosti. Jako symbol nultého ročníku setkání a zároveň počátek nové tradice byly nedaleko areálu posvěceny tři pamětní kameny.

Místo setkání pořadatelé nevybrali náhodně. Jde o území, kde před válkou žilo především německé obyvatelstvo, po válce sem přišli Češi a o kousek dál Poláci. Zavzpomínat na své mládí z Německa přijel i Alfred Khol: „Narodil jsem se tady a jsem rád, že sem dnes mohu přijet bez potíží.“ Zástupce pořadatele akce Miroslav Klouda vysvětlil: „Smyslem setkání je překonat některé bariery a nedorozumění z minulosti a navázat smysluplnou spolupráci do budoucna.“

Setkání zahájila hymna Evropské unie – Beethovenova Óda na radost, poté se na pódiu střídaly folklorní soubory, které představily písně jednotlivých národů. „Orlickohorští se nazýváme v české řeči, v němčině je to Die Adlergebirger. Jsme všichni německého původu, naši rodiče zůstali tady v Česku,“ uvedl vedoucí pěveckého souboru Orlickohorští Alois Galle. Přátelství Čechů, Poláků a Němců mají symbolizovat tři velké pískovcové kameny umístěné přímo v areálu slavnostního setkání. „Myslím, že začíná pěkná tradice,“ prohlásil europoslanec Oldřich Vlasák (ODS).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Setkání by se mělo opakovat každoročně, pokaždé však s poněkud jiným kulturním programem.

Slavnostní akci s názvem Středoevropský trialog národů hostily Paseky u Radvanic, šlo o kulturní setkání tří národů: Čechů, Němců a Poláků.
Zdroj: ČT24