V Českých Budějovicích otevřeli plovárnu. Její oprava trvala 20 let

České Budějovice - Na jihu Čech otevřeli letní plovárnu, jejíž oprava trvala dohromady dvacet let. První dvě rekonstrukce se totiž nepovedly. Voda z bazénů prosakovala, čerpadla nestačila a hygienici hrozili, že koupaliště v Českých Budějovicích zavřou. Teprve třetí oprava je podle radnice definitivní. Vyžádala si 73 milionů korun, desítky milionů byly čerpány z evropských fondů. Provozovatelé plovárny odhadují, že na ní do konce prázdnin zamíří 30 až 40 tisíc lidí. Součástí komplexu jsou například dlouhá skluzavka nebo masážní rošty.

„Musela se zmodernizovat celá technologie a veškeré zázemí bazénu,“ říká Pavel Dolanský, ředitel stavební firmy. Plovárna má za sebou už dvě rozsáhlé rekonstrukce. První začala před rokem 1989 a trvala devět let. Chyba podle radních vznikla právě při zakládání stavby. Některé práce i použité materiály byly nekvalitní a voda prosakovala.

Druhá rekonstrukce skončila před sedmi lety. Radnice opravila bazény pouze provizorně a voda unikala dál. „Byla takovým horkým bramborem, který jsme si neustále přehazovali,“ přiznává bývalá náměstkyně primátora za ČSSD Vlasta Bohdalová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Neustále opravy se nelíbí některým zastupitelům, protože jsou to podle nich vyhozené peníze. Volají po výstavbě nové plovárny.

Radní odpovídají tím, rekonstrukce byla natolik rozsáhlá, že krajské město vlastně má novou plovárnu. Navíc se už chystá výstavba další. „Má být v budoucnu někde v prostoru lokality, kde je nejvíc obyvatel,“ říká primátor města Miroslav Tetter.