Developer na Zličíně nedodržel slib, lidé chodí k metru přes obilí

Praha - Dva roky čekají obyvatelé nového sídliště v Praze Zličíně na vybudování přechodu přes nebezpečnou křižovatku a teď o něj dokonce bojují pomocí petice. Developerská společnost Central Group se při výstavbě domů zavázala, že přechod postaví, navíc to byla jedna z podmínek městské části. Stavební úřad ale developerovi kvůli vlastnickým sporům o pozemky nakonec ustoupil a obyvatele nasměroval přes louku na přechod o kus dál.

Nyní musí obyvatelé nového sídliště chodit k metru pšenicí a na rušné křižovatce se proplétat mezi auty. Slib společnosti Central Group totiž zůstal jen slibem. „Je to situace jako kdysi za socialismu, kdy se tady postavilo sídliště a nepostavily se cesty,“ stěžuje si místní obyvatel Filip Matuška.

Central Group naopak tvrdí, že se snaží pro věc dělat maximum. „Přechod u křižovatky ulic Na Radosti a Řevnická není možné vybudovat z důvodů složitých majetkoprávních vztahů. Central Group není majitelem dotčených pozemků. Přechod není podmínkou žádného územního ani stavebního řízení. Společnost Central Group se přesto intenzivně snaží vybudování tohoto přechodu vyřešit,“ reagovala společnost.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Místní se rozhodli pro petici

Místním teď ale došla trpělivost a prostřednictvím petice se snaží přimět radnici, aby na developera vyvíjela větší tlak. „Městská část ve výsledku zodpovídá za stav a jak bude tato část města vypadat. Když jsme si kupovali byt, byl slíbený přechod, teď je situace jiná, cítíme se skutečně obelháni,“ řekla ČT iniciátorka petice za vybudování přechodu.

Starosta Jaroslav Veselý poukazuje na fakt, že od roku 2006 radnice požaduje přechod pro chodce, ale situaci blokuje stavební úřad. Ten ale zase nemohl developerovi povolit realizaci přechodu, když mu nepatří okolní pozemky, a proto alespoň schválil náhradní přístupovou cestu k metru, kterou ale obyvatelé nevyužívají. Zacházeli by si totiž několik stovek metrů. K přechodu na křižovatce už vydal kladné stanovisko také silniční správní úřad magistrátu. Dokud se ale Central Groupu nepodaří dohodnout se s vlastníky přilehlých pozemků, přechod je na mrtvém bodě.