Sokolovské kryty hledají využití

Sokolov (Karlovarský kraj) – V jednom z bývalých protiatomových krytů v Sokolově otevřel soukromý sběratel muzeum předmětů dvacátého století. Pro návštěvníky je zajímavý i samotný objekt. Většina vybavení krytu je totiž stále funkční a lidé zde mají šanci si prohlédnout opatření, která měla ochránit obyvatelstvo před jaderným útokem nebo havárií místní chemičky. Ve městě jsou podobných objektů desítky, vybudovat je stálo v minulosti stovky milionů korun. V době studené války se počítalo, že by se v nich mohlo ukrýt před jaderným útokem celkem jedenáct tisíc lidí. Dnes se však pro kryty hledá využití jen těžko.

Sběratel a nájemce Jiří Zubko počítal i s tím, že pro návštěvníky bude hodně poutavý a poučný samotný kryt. Několik stovek exponátů v jeho prostorách má podle sběratele mimo jiné vyvolat u dříve narozených spíš pozitivnější vzpomínky na věci, které sami používali. Vedle sebe tu stojí třeba moped Java z roku 1958, zubní vrtačka z třicátých let nebo žigulík ze sedmdesátých let. A potom spousta zemědělského nářadí, kuchyňských a jiných potřeb. Jsou tu ale i věci, které hlavně mladým lidem už nic neříkají. Třeba školní a obecní rozhlas v nich vzbuzuje zcela jiné asociace: „Je to jako jukebox v hernách.“

Sokolovská radnice i další majitelé obhospodařují ve městě 43 velkých protiatomových krytů. „Vlastnictví krytů přináší jakémukoli vlastníkovi nemalé problémy a hlavně výrazné finanční náklady. V případě města to jsou ročně stovky tisíc korun,“ prohlásil starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Asi nejnavštěvovanější je kryt pod sokolovskou 5. základní školou, kde radnice zřídila dopravní hřiště. Přišlo asi na 140 tisíc korun.

V jednom z bývalých protiatomových krytů v Sokolově otevřel soukromý sběratel muzeum předmětů dvacátého století.
Zdroj: ČT24