Unikátní keltská nádrž měla zůstat utajena, teď poputuje do Švýcarska

Karlovy Vary - Pod vrchem Vladař na Karlovarsku vrcholí unikátní archeologický výzkum. Před čtyřmi roky tu objevili nejstarší dřevěnou konstrukci ve střední Evropě. Původně vodní nádrž byla součástí významného centra vybudovaného Kelty. Část nálezu pocestuje po vyzvednutí do Švýcarska ke konzervaci a poté k vystavení do muzea. Na starobylé dřevěné trámy pod vrchem Vladař narazil bagrista už v roce 1980 při hloubení rybníku pro nedaleký dětský tábor. Protože se tehdejší komunistické úřady nálezu zalekly, nikdo se o něm po zastavení prací neměl dozvědět.

Na informaci ale narazil karlovarský archeolog Jiří Klsák a v roce 2006 tu začal s výzkumem. „Tehdy jsme tam našli dřevěné konstrukce v bahně, které se těžko interpretovaly. Dneska už víme, že jde o vodní nádrže,“ řekl pro ČT Jiří Klsák.

Konstrukci nádrže vytvořili Keltové z dubového dřeva a podle rozborů pochází z 5. století před naším letopočtem. Archeology překvapil nebývalý rozměr stavby, která zabírá plochu zhruba 10 x 11 metrů, stejně jako její velmi zachovalý stav.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vedoucí výzkumu Miloslav Chytráček:

„Byla to zásobárna vody uvnitř opevněného areálu v předhradí, tehdy strategického místa. Dá se říct, že to je unikátní záležitost ve střední Evropě vůbec.“

Vedoucí výzkumu Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu Akademie věd ČR říká, že dubové dřevo se dobře zachová pouze v mokřině či ve vodě, jakmile se dostane do sucha, začne se rozpadat. Kvůli současnému pro nález nepříznivému počasí, kdy se střídají horko a bouřky, se z výzkumu stala v podstatě záchranná akce. Odborníci přišli se záměrem vyzvednout část konstrukce a odvézt ji na konzervaci do Švýcarska.

„Tam poputuje jako majetek Karlovarského kraje a poté ho dlouhodobě zapůjčíme plzeňskému Západočeskému muzeu,“ dodává Jiří Klsák. Po vyzvednutí části konstrukce uvedou archeologové místo do původního stavu a ještě v srpnu naleziště zasypou.

  • Jiří Klsák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1821/182021.jpg
  • Keltská nádrž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1821/182019.jpg