Cyklostezka Ohře pokračuje přes Loket

Loket (Karlovarsko) – Karlovarský kraj zahájil stavbu dalšího úseku páteřní cyklostezky podél řeky Ohře. Peníze na to získal z regionálních operačních programů. Cykloturistika je totiž jednou z priorit kraje v oblasti cestovního ruchu. Cyklostezka Ohře se buduje již několik let, její výstavba počala v roce 2004, ukončení je naplánováno na rok 2013. Trasa bude vesměs kopírovat tok řeky, protne tak celý Karlovarský kraj od hranic s Německem na západě až po hranice s Ústeckým krajem na východě. Po dokončení by měla dosáhnout délky 150 kilometrů.

Do roku 2013 by měl Karlovarský kraj investovat do sítě cyklostezek přes půl miliardy korun. Hlavní trasa povede podél řeky Ohře, hotová je zatím třetina. Nově se začal stavět úsek přes město Loket. „Průjezd Loktem je součástí tří nově budovaných úseků, celkově tento projekt přijde na téměř 140 milionů korun,“ prohlásila mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Trasa podél řeky je oblíbená. Vyhýbá se stoupání, voda zvlhčuje vzduch a na cestě jsou zajímavé památky. Mezi nejoblíbenější patří úsek z Lokte do Svatošských skal. „Je určitě příjemná. Jsme tu často, několikrát za sezonu. Jeli jsme z Varů do Lokte, prohlédli jsme si město a zase jeli zpátky,“ potvrzují cyklisté.

O údržbu a rozvoj cyklostezek se starají obce. Například loketskou radnici to ročně stojí stovky tisíc korun. „Vloni jsme udělali asi pět dřevěných mostků, letos jsme se pustili do opravy lávky toho slavného houpacího mostu,“ uvedl starosta Lokte Jaroslav Hlavsa (nez.). Podle starosty Hlavsy tak údržbu stezky mezi velkými městy, jako jsou Karlovy Vary a Sokolov, musí platit dvě malé obce – Loket a Královské Poříčí: „Dostáváme se spolu s Královským Poříčím do dost absurdní situace. Je zcela zjevné, že by měl nastat nějaký institut a měly by se vyčlenit prostředky.“ Jana Pavlíková však namítla: „Karlovarský kraj situaci řeší, bude chtít vyčlenit v rozpočtu na příští rok zhruba 200 tisíc korun právě na základní údržbu cyklostezek.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Cyklostezka podél Ohře by po dokončení měla měřit 150 kilometrů a naváže na podobné trasy v Německu a Ústeckém kraji.

Karlovarský kraj zahájil stavbu dalšího úseku páteřní cyklostezky podél řeky Ohře.
Zdroj: ČT24