V Karlových Varech vyrazili strážníci proti trhovcům

Karlovy Vary – Ostrý spor mezi provozovateli nedělní burzy a karlovarskou radnicí vyvolal nový tržní řád. Burza na soukromých pozemcích pokračuje i přesto, že ji tu město zakázalo, na místo proto ráno vyrazili strážníci, aby trhovce pokutovali. Organizátoři považují jednání města za protizákonné. Případem se bude zabývat krajský úřad. Přesunout burzu přiměly město nepořádek a stížnosti. Trhovci a prodejci by své zboží měli prodávat pouze na místech stanovených městem a předcházet tak případným sankcím za porušování nařízení. Na dodržování nového pořádku budou dohlížet městští strážníci.

Trvalé stížnosti na dopravní ruch, špatné parkování a nepořádek kolem sportovního stadionu jsou hlavními důvody, proč město burzu na pozemcích AC Start už nechce. Podle radnice tu od 1. července trhovci obchodují nelegálně. „Město přijalo novelu tržního řádu, ve kterém je nové tržní místo na ulici Dolní Kamenná,“ prohlásil mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál a nezávislá právnička Jitka Lavičková z Chebu doplnila: „Obce podle živnostenského zákona určí seznam míst, ve kterých lze tržiště provozovat. V ostatních lokalitách tržiště provozovat nelze.“ Prodejcům se ale stěhovat nechce, na místo původní burzy proto přijeli strážníci, kteří trhovce upozorňují, že prodejem porušují tržní řád města Karlovy Vary, prodávající však zůstávají v klidu: „Myslím, že to je věc pronajímatele.“ Pořadatel burzy Vít Hořejš z AC Start Karlovy Vary se nevzdává: „Radím trhovcům, aby pokutu neplatili. Ničeho se nedopouštějí, mají řádně pronajatý soukromý pozemek.“

Na nové burze ale zatím není ani jeden stánek. Místo toho tu parkují řidiči kamionů a nové místo se nezamlouvá ani nakupujícím: „Zvykli jsme si. Dvacet let je to tady a najednou to chtějí zrušit.“ Vít Hořejš dodal: „Já za tím vidím snahu jiných podnikatelů.“ Mluvčí Kopál však namítá: „Nová burza rozhodně není projektem jiného podnikatele, je to burza na pozemcích města.“ Vedení atletického klubu se chce proti změnám v tržním řádu bránit, podalo podnět ke krajskému úřadu. „Ten tržní řád v podstatě nerespektuje Listinu základních práv a svobod,“ uzavřel Vít Hořejš.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Provozovatelé burzy chtějí vyčkat do podzimu. Věří, že problém vyřeší i komunální volby a nové vedení města.

Ostrý spor mezi provozovateli nedělní burzy a radnicí v Karlových Varech vyvolal nový tržní řád.
Zdroj: ČT24