Na pardubickém magistrátu bydlí více než dva tisíce lidí

Pardubice – Pardubický magistrát od srpna přestal přebírat dopisy pro lidi trvale hlášené na adrese úřadu. Úřad totiž zavalilo obrovské množství korespondence, kterou si na podatelně města stejně nikdo nevyzvedával. Trvalý pobyt na adrese radnice mají nejen bezdomovci, ale často i zadlužení podnikatelé, kteří se tak snaží vyhnout soudům a exekucím.

Pernštýnské náměstí č 1 je adresa pardubického magistrátu, přesto tu papírově bydlí přes 2000 lidí. Někteří se dostali do složité životní situace, jiní záměrně obešli zákon. Chodí sem i pošta, úředníci už ji ale odmítají přebírat. „Za ty dva roky, co magistrát tuto službu poskytuje, se nám tady nahromadilo více než deset tisíc zásilek a ještě dvakrát více výzev k jejich přebrání,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Pardubice Ondřej Tušl. Opatření pardubického magistrátu ulehčí úředníkům, odpadne zbytečná práce. Zneužívání trvalého bydliště to ale to ale nezabrání, lidé evidovaní na adrese magistrátu se snaží uniknout spravedlnosti. „Soudnímu rozhodnutí se tímto nevyhnou, mohou se však takovým postupem, tedy ohlášením své adresy na adresu ohlašovny, vyhnout fyzickému kontaktu se svými věřiteli, popřípadě s exekutory,“ vysvětluje mluvčí Krajského soudu Hradec Králové Aleš Korejtko.

Stejné zkušenosti jako v Pardubicích, mají úředníci v Chrudimi. Velké množství dopisů a výzev si tu nahlášení lidé nepřebírají a korespondence vrací se zpátky. „Nechci spekulovat o tom, jak velká skupina lidí si tady poštu nevyzvedává záměrně, ale určitě mezi námi budou lidé, kteří si z nějakého důvodu přejí být nedohledatelní,“ prohlásila vedoucí Oddělení klientského servisu MÚ Chrudim Zdenka Fančovičová a mluvčí MÚ Chrudim Sylva Drašnarová doplnila: „Město Chrudim dodržuje zákon o evidenci obyvatel, podle kterého uděluje trvalý pobyt. Následně už potom úředníci nezkoumají, zda měli občané důvody sociální nebo důvody zištné.“ Přestože i v Chrudimi přiznávají problémy, o tom, že by tu přestali přebírat poštu pro lidi hlášené na radnici, zatím neuvažují.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jak je tedy možné, že adresu radnice používá téměř neuvěřitelných více než 2000 lidí? Někteří přišli o byt a ve správním řízení jim proto byla přidělena adresa magistrátu, jiní naopak využili nedokonalého zákona a podloudným způsobem se do evidence dostali také. Není tajemstvím, že z finančního hlediska město vítá každého trvale žijícího občana. Úředníci ale přiznávají, že mnozí podnikatelé adresy opravdu zneužívají. Vyhýbají se odpovědnosti a zkrátka si našli cestu, jak se na onu adresu nechat zaregistrovat. Lidé registrovaní na adrese radnice se snaží být nedosažitelní. Pro policii a exekutory to samozřejmě překážka je, ale pokud znají místní poměry a správné vazby, dotyčného se jim vypátrat podaří. Exekutoři mluví o tom, že dlužníci pouhým přihlášením na radnici svůj majetek jen tak neschovají.

Na problémy s trvalými pobyty si stěžují i jiná města, kde počet evidovaných narůstá. Úředníci volají po lepším zákoně, který by podvodné praktiky nedovolil. Nová pravidla by však měla pamatovat na lidi, kteří pomoc magistrátu opravdu potřebují.