Kraj pronajímá sanitky sám sobě, živí tím úředníky

Hradec Králové - Desítky sanitek má zapůjčené Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, nájem za ně platí jiné firmě, kterou také vlastní kraj. Miliony z nájmu za ambulance a jejich vybavení tak jdou mimo jiné i na platy devíti úředníků, kteří ve firmě pracují.

Kraj posílá peníze své firmě Zdravotnický holding. Ta za ně nakoupila třicet sanitek a záchranné službě je, stejně jako přístroje v nich, pronajímá. Děje se tak už tři roky. Vedení kraje a hradecké záchranky se ale neshodují na tom, kolik holding za pronájem dostává. Podle krajského mluvčího Imricha Dioszegiho je to čtyři a půl milionu korun. „Šest milionů čtyři sta tisíc ročně, plus necelý milion za přístroje,“ tvrdí ředitel záchranné služby Jiří Mašek.

Kdyby kraj sanitky koupené za veřejné peníze převedl záchranné službě rovnou, žádný nájem by platit nemusela. Mluvčí kraje řekl, že nájem ze sanitek používá vlastník vozů, tedy Zdravotnický holding, i na mzdy devíti úředníků. Ty nejsou malé. Loni potvrdil ředitel holdingu Martin Scháněl zastupitelům, že jeho plat je srovnatelný s hejtmanovým, tedy s částkou 81 tisíc korun. „V branži, ve které se pohybuju, je to docela běžný plat,“ řekl tehdy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pronájem aut, který vytváří peníze i pro úředníky, kritizoval nedávno odvolaný ředitel záchranářů Ladislav Žabka. „Je to špatně, peníze se točí v kruhu, kraj je zřizovatelem jak holdingu, tak záchranky,“ prohlásil. „Ten model je takový, jaký je, a já nejsem schopen ho zásadním způsobem ovlivnit,“ říká současný ředitel Mašek.

Kraj pronájem vozů hájí jako efektivní. Holding tím získá peníze třeba na nákup zboží pro zadlužené nemocnice, na pravidelné obnovování vozového parku a další výhody. Na finanční model kolem nájmu za sanitky však nedávno v analýze, kterou si objednal kraj, upozornili auditoři jako na podivný.