V Těchobuzi odstranili klecová lůžka

Těchobuz (Pelhřimovsko) – V Těchobuzi na Pelhřimovsku otevřeli první zařízení svého druhu v zemi pro těžce mentálně postižené lidi autismem, kteří podle odborníků mají často sklony k agresivitě nebo trpí snahou o sebepoškozování. Nové bydlení najdou tito klienti v Ústavu sociální péče, zařízení jim nabídne komfort ale zároveň i bezpečí. Sebepoškozování některých klientů totiž někdy může dosáhnout nebezpečnosti odůvodňující použití omezení. Zařízení zatím u nás nemá obdobu, ve výsledku by mělo zkvalitnit život klientů, aniž by muselo být přikročeno k závažnějším opatřením, která bývají někdy až nedůstojná. Podobně vybavené ústavy by postupně měly vznikat i v dalších místech.

Už žádná klecová lůžka nebo mříže na dveřích a v oknech, i těžce postižení lidé mají nárok na důstojný život v příjemném prostředí. V oknech a před televizí jsou bezpečnostní skla, v koupelně chybí zrcadla, nábytek je pevně ukotven k podlaze a také radiátory jsou zakryté. Ani lidem, kteří mají sklony k sebepoškozování, by se v novém domově nemělo nic stát. „Je to specializované pracoviště pro klienty s mentálním postižením s autismem, kteří jsou agresivní,“ uvedl radní kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Petr Krčál a ředitelka Ústavu sociální péče Těchobuz Simona Tomanová doplnila: „Bude zde dostatečný počet personálu, na tři klienty budou ve směně dva pracovníci.“

Zázemím, vybavením a přístupem ke klientům nemá u nás zařízení zatím obdobu. Dohodou krajů s ministerstvy sociálních věcí a zdravotnictví by však podobně vybavená lůžka postupně měla vznikat ve všech krajích. „Aby každý kraj měl minimálně tři, čtyři lůžka v tomto režimu,“ dodal radní Krčál. Ředitelka Tomanová věří, že se finanční prostředky na projekt najdou: „I přes to, že tato služba je, právě kvůli personálnímu komfortu a podobně, dražší než ostatní.“ Klienti nového bydlení doposud pobývají většinou na zvláštních odděleních psychiatrických léčeben, po přestěhování by se měli postupně zapojovat i do běžných aktivit ústavu. Měli by například vyrábět šperky, modelovat z hlíny nebo se účastnit muzikoterapie a zooterapie.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

První dva klienty přivítají tady v novém domově v pondělí 2. srpna.