Památkáři zvažují trestní oznámení na majitele Petrovy boudy

Špindlerův Mlýn - Památkáři v boji za trosky Petrovy boudy přiostřili. Poté, co si dosud vyměňovali názory s majitelem hotelu pouze přes média, přešli ke konkrétním krokům. Zvažují, že na společnost Snowy Chalet, která krkonošskou boudu vlastní od roku 2007, podají trestní oznámení. Připojili by se tak k městskému úřadu ve Vrchlabí. Tam se nyní podle informací Lidových novin jedná, jaké kroky podniknout proti podnikateli a vlastníkovi vyhořelé Petrovky Vladimíru Kovářovi, kterému tak nyní hrozí až dvoumilionová pokuta.

„Nějaká opatření budeme dělat, možná i podněty na policii,“ potvrdila Vladimíra Paterová, památkářka z Josefova. Snowy Chalet v čele s Kovářem možná čeká pokuta dva miliony korun. Další dva by posléze mohl zaplatit za to, že nevyslyšel dřívější příkaz městského úřadu, jenž mu nařizoval, aby chátrající stavbu zajistil proti sněhu a dešti.

Jan Sobotka, starosta Vrchlabí:

„V této chvíli zvažujeme zahájení správního řízení kvůli tomu, že byla porušena povinnost na zajištění kulturní památky proti poškození nebo zničení.“

O záležitosti se bude rozhodovat příští úterý, kdy se ve Špindlerově Mlýně sejdou všechny zúčastněné strany. Za svoláním schůzky stojí vedení města, aby se co nejdříve vyřešil havarijní stav trosek po požáru. Kolem torza projdou denně stovky turistů – ohořelé trámy a suť by je mohly ohrozit.

Petrova bouda shořela v pondělí 1. srpna. Z celého komplexu tří objektů se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči oznámili, že požár boudy pravděpodobně někdo úmyslně založil. Při čtvrtečním ohledání sutin označil policejní pes čtyři místa, kde by mohly být chemické látky. Z označených míst policejní technici zajistili ohořelou suť, kterou zaslali na expertizy.

Petrova bouda, která leží v nadmořské výšce 1 288 metrů nad mořem, byla od roku 2008 pro turisty uzavřená. Objekt v posledních letech poškodilo vlhko a vandalové. Podle některých odborníků stavbě hrozilo kvůli špatnému technickému stavu zřícení.

Torzo vyhořelé Petrovy boudy
Zdroj: ČT24