Za únik kontaminované vody z nasavrcké skládky hrozí pokuta 7 milionů

Pardubice - Za havárii na skládce v Nasavrkách hrozí společnosti AVE CZ až sedmimilionová pokuta. V polovině července, během přívalových dešťů, unikly znečištěné vody z odpadní jímky a pronikly do vodních toků. Místní se obávají, že by mohla být kontaminována voda v jejich studních a žádají po majiteli skládky okamžitou nápravu. Ke všemu na ekologickou havárii upozornili právě až lidé z okolí. I přesto firma usiluje o navýšení kapacity skládky.

Ekologickou havárii způsobily přívalové deště osmnáctého července. Zatímco provozovatel skládky, společnost AVE CZ, okolní obyvatele uklidňovala, lidé neskrývali obavy. „Obáváme se, že by se mohla kontaminovaná voda ze skládky dostat do našich studní,“ neskrývá pochybnosti členka petičního výboru Soňa Nekvapilová. 

Česká inspekce životního prostředí odebrala vzorky z vodních toků v okolí skládky a zahájila se společností AVE CZ správní řízení. Firmě teď hrozí pokuta až sedm milionů korun. „Při měření bylo zjištěno, že byly překročeny emisní limity, u některých látek až patnáctkrát,“ cituje ze zprávy ředitelka oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Hradec Králové Jana Samková. „Tento případ není bohužel první. Loni prvního března se to stalo také. Přetekla jímka a inspekce to řešila pokutou,“ připomíná další člen petičního výboru Petr Michek.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Společnost AVE CZ se snaží o rozšíření skládky, což se obyvatelům Nasavrk nelíbí. Sepsali proto petici. Podle nich totiž skládka ohrožuje vodní zdroje, krajinu i obyvatele v okolí. „Skládka v Nasavrkách je spravována odpovědně a podle všech platných předpisů,“ hájí firmu ředitel marketingu Jaroslav Nálevka.   

Do celé záležitosti se vložil i pardubický krajský úřad. Čeká jen na výsledky vyšetřování Inspekce životního prostředí. „Jestliže tam došlo k nějakým pochybením, tak musí dojít k nápravě těchto chyb,“ říká rezolutně radní Pardubického kraje Václav Kroutil.  

Společnost AVE CZ by měla do září upravit havarijní plán a provozní řád skládky. O jejím případném rozšíření budou obyvatelé Nasavrk jednat 2. září.