Anička se demolovat nebude

Hradec Králové – Secesní vila Anička v centru Hradce Králové je památkou, definitivně tak rozhodlo Ministerstvo kultury České republiky. Vlastníkovi, pojišťovně Generali, tak zabránilo dům zbořit a postavit na jeho místě nové administrativní centrum. Investor podal žalobu a žádá, aby soud rozhodnutí ministerstva zrušil, ministr kultury zamítl rozklad, který majitel objektu koncem února podal. Pojišťovna měla v plánu vilu přebudovat na moderní administrativní centrum. Proti demolici se však ve městě zvedl odpor veřejnosti.

Přetahovaná o hradeckou vilu Anička trvá čtvrtý rok. Poslední trumf vyneslo ministerstvo kultury, vilu prohlásilo za památku. „Vila Anička má svoji vysokou architektonickou cenu. Je to nádherná secesní budova a jakékoli úpravy by byly nežádoucí,“ uvedl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. Vlastník, pojišťovna Generali, to odmítá a žádá soud, aby verdikt o památce zrušil. Na jejím místě a naproti chce postavit dva nové domy za víc než 200 milionů. Na zbourání protějšího objektu získala demoliční výměr. „Na základě názoru veřejnosti znovu otvíráme myšlenku zachování vily Anička formou jejího přesunu do jiné vhodné lokality,“ prohlásil mluvčí společnosti Generali Pojišťovna Jiří Cívka.

Tou by měla být parcela města, asi 300 metrů severněji u silničního okruhu, u kterého Anička stojí. „Budova bohužel není v takovém technickém stavu, aby byla přestěhovatelná standardními metodami. Bude muset být částečně rozebrána a postavena replika. První odhady nákladů jsou asi 30 milionů korun jenom na samotné přestěhování,“ ujistil vrchní ředitel pojišťovny Roman Koch a náměstek primátora Hradce Králové Josef Malíř (VPM) doplnil: „Pokud by to z hlediska orgánů památkové péče bylo vyhovující řešení, musela by to společnost takto řešit. Město by o tomto řešení určitě jednalo.“ Stěhování vily odmítají ochránci památek, jejich petici proti zbourání vily už podepsalo 12 tisíc lidí. „Vila má smysl tam, kde stojí jako součást pásu vil. Je to velmi zajímavý urbanistický útvar,“ poukázal Daniel Jezbera ze Společnosti ochránců památek Hradec Králové.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Investor chce přesvědčit odpůrce i památkáře, aby stěhování vily Anička přijali jako vzájemný kompromis.