V Mikulovicích „válčí“ archeologové s majiteli pozemků

Mikulovice (Pardubicko) - V Mikulovicích u Pardubic se střetává nadšení archeologů z unikátních objevů s rozzlobenými majiteli stavebních parcel. Na bohatém archeologickém nalezišti artefaktů z římských časů se totiž stavějí nové rodinné domy. Vědci usilují o prohlášení lokality kulturní památkou, do sporu se zapojila i Akademie věd, naproti tomu radnice hájí své rozhodnutí o rozvoji obce a majitele pozemků.

Starostka Mikulovic Eva Klosová (nez.) říká, že domy jsou už buďto v procesu výstavby, nebo je na jejich stavbu již vydáno stavební povolení, respektive územní souhlas. Archeologům ale místní průzkumy vydaly desítky mimořádných nálezů, naposledy třeba části prstencové nádoby zvané terra sigillata. „Jde o keramiku importovanou z římských provincií a některé další nálezy, které ukazují na skutečnou výjimečnost této lokality,“ upřesňuje archeolog Radko Sedláček. Objevy dokládají kontakty pravěkých obyvatel s Černomořím.

Majitelé pozemků ale nadšení badatelů ani trochu nesdílí. „Já měl teda ohromnou skrývku, hlubokou 1,10 metru, tak z toho byl bazén, bylo to šílené. A na vlastní náklady jsem to musel zase zakrýt. Přišel jsem tak o dost peněz, za které jsem mohl mít cokoliv jiného,“ popsal svou situaci jeden z vlastníků místních parcel Petr Cibulka.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Prohlášení a následné zrušení kulturní památky v Mikulovicích vystřídalo opětovné řízení na ministerstvu kultury. Akademie věd podala podnět na ochranu lokality. Mluvčí rezortu Jan Cieslar konstatoval, že se má řízení týkat pozemků, které podle územního plánu nejsou určeny k výstavbě. Radko Sedláček ale za archeology namítá, že „ministerstvo by mělo přihlédnout zejména k odbornému pozadí celé věci, protože jde o skutečně unikátní lokalitu“. Navzdory současným sporům obec připravuje nový územní plán, v němž hodlá opět určit většinu pozemků k zástavbě.