Kvalitu vody v Máchově jezeře zhoršily sinice

Liberecko – Přestože má Máchovo jezero za sebou čtyřletou ozdravnou kúru za patnáct milionů korun, hygienici potvrzují zhoršení kvality jeho vody kvůli sinicím. Při jejich přemnožení hrozí vyrážky i bolesti břicha nebo střevní potíže. Loni ani letos však ozdravný proces nepokračuje, nejsou peníze. Neexistuje ani shoda, jestli by měla pokračovat.

Ozdravná kůra v sobě zahrnovala vypuštění speciálního roztoku solí hliníku, jezero se také vypouštělo a napouštělo, letecky se snímkovalo bahno, které se pak zkoumalo. Postavila se navíc ekologická hráz. Kvalita vody v Máchově jezeře letos v létě však kolísá. V polovině července se zlepšila, koncem měsíce zase zhoršila. Lidé se však koupou dál.

Mluvčí Krajské hygienické stanice Liberec Zuzana Balašová informovala, že na pozoru by měli být zejména vnímaví jedinci a alergici. Po koupání jim hygienici doporučují osprchovat se. V roce 2004 tady platil zákaz koupání celé léto. Rekreační sezona dopadla podle místních nejhůř v historii. Ozdravná kůra pak trvala čtyři roky.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle hygieniků pomohly hlavně stavby kanalizací v okolí. Navíc se nastartovaly přírodní čisticí procesy. Máchovo jezero si už může pomoci i samo. Pracovnice Krajské hygienické stanice Česká Lípa Pavla Procházková ale podle svých slov nepředpokládá, že by se ekosystém obešel zcela bez sinic. Jako další možnost se nabízí nasazení dravých ryb nebo odbahnění jezera. Náklady jsou ovšem vyčísleny až na 300 tisíc korun.