Oprava píseckého mostu nabírá zpoždění

Písek - Oprava Nového mostu v Písku začala s tříměsíčním zpožděním a v jižních Čechách to není jediný případ. Kvůli nejasnému financování jsou v jižních Čechách zpožděny i další projekty. Kraj, který obnovu píseckého mostu financuje, musel počkat na potvrzení dotace. Stavba i dopravní omezení se ale kvůli tomu protáhnou až do příštího roku a vážně komplikují dopravní situaci v regionu.

Nový most, jako jediný z trojice mostů přímo v centru Písku, odolal všem povodním od roku 2002. Kvůli značnému opotřebení je ale i v jeho případě oprava nutná. Místo na jaře začala až teď. „Finance, které čerpáme na tuto opravu, byly součástí desáté výzvy regionálního operačního programu a bylo třeba vydiskutovat, jestli tato výzva bude, či nebude přebodována,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Jihočeského kraje Martin Kuba. 

Navíc se odvolal jeden z neúspěšných účastníků výběrového řízení. Tři jarní měsíce ale budou stavbařům chybět. Město už počítá s tím, že uzavření mostu neskončí koncem roku, ale protáhne se až do jarních měsíců. „Město požaduje na zhotoviteli, že v případě technologické přestávky by měl být most připraven na zprovoznění minimálně jednoho pruhu,“ říká starosta Písku Miroslav Sládek. „Chodec to obejde po starém mostě, ale řidič musí na obchvat a to máte nějakých pět kilometrů,“ upozorňuje řidič Jan Šafránek. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Déle, než předpokládali, budou lidé čekat na dokončení opravy mostů také v Kolodějích a Bechyni. Zpozdila se i stavba tří nových. Jak moc se opravy protáhnou do příštího roku, záleží na podzimním počasí. Čím dřív přijdou mrazy a sníh, tím dokončení na jaře bude trvat déle. Písku navíc hrozí ještě horší dopravní komplikace. Na jaře totiž čeká rekonstrukce i most, přes který vede objížďka.