Vratislavice protestují. Viladomy prý naruší ráz čtvrti

Liberec – Obyvatelé Vratislavic nad Nisou protestují proti stavbě vilových domů Ještědské výhledy. Tvrdí, že s nimi radnice projekt nekonzultovala, ta takové tvrzení odmítá. Vratislavičtí upozorňují také na to, že stavba třípodlažních budov podle nich znehodnotí ráz čtvrti, která je dosud tvořena převážně rodinnými domy se sedlovou střechou. Nový komplex by měl být zkolaudován letos v září.

Vilové domy vyrůstají na soukromém pozemku a vratislavičtí zastupitelé výstavbu bez výhrad schválili. „Dozvěděli jsme se o stavbě, až když tu investor zapíchnul ceduli,“ vyjádřil postoje více obyvatel majitel domu v blízkosti stavby Jan Hartman. Podle starosty Vratislavic Lukáše Pohanky však vedení obce s obyvateli o stavbě jednalo. „My tuto situaci vnímáme, pro městský obvod Vratislavice je velmi nepříjemná. Na druhou stranu proběhly tři koordinační schůzky,“ uvedl starosta.

Podle místních nové budovy navíc snižují ceny jejich nemovitostí. S tím ale nesouhlasí investor novostavby Boris Schmitz. Argumentuje tím, že spolu se stavbou Ještědských výhledů vybuduje firma v lokalitě i kanalizaci, a cena nemovitostí tak naopak stoupne. Ještědské výhledy se navíc podle nich snaží krajinu respektovat; nízké budovy využívají tradiční materiály.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)