Lidé neznají kvalitní tuzemské potraviny

Liberec - Zemědělci v Libereckém kraji vybírali nejlepší regionální potraviny. Letos udělili tuto prestižní značku pěti výrobkům tamních farmářů. Soutěž, kterou organizuje ministerstvo zemědělství, má napomoci popularizaci českých zemědělských výrobků v očích širší veřejnosti a zvýšit tak jejich prodej. V Libereckém kraji to ale není jediná taková soutěž.

Chleba z České Lípy, tlačenka z Lomnice nad Popelkou nebo křížanská jablečná šťáva. To jsou nejlepší letošní potravinářské výrobky z Libereckého kraje, které vybrala odborná porota. Značka Regionální potravina má především upozornit na kvalitní výrobky. „Je to signál pro lidi, aby měli jistotu, že se skutečně jedná o kvalitu a dali takovým výrobkům přednost,“ vysvětluje předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. „Myslím si, že lidi takové výrobky vyhledávají a zajímá je to,“ uvádí ředitel Jatek Lomnice nad Popelkou Miloš Hvězda. „Dobrý výrobek si udělá reklamu sám,“ je přesvědčen majitel farmy Dolenec ve Zlaté Olešnici Jiří Vrkoslav.  

Jiří Vrkoslav provozuje rodinnou farmu ve Zlaté Olešnici. Sedmdesát krav dává denně osm set litrů mléka. Šest lidí tady z něj vyrábí jogurty a sýry. Porota ocenila ten pivní. „Tohoto sýra vyrábím velké množství, přesto nestačíme s výrobou,“ říká Jiří Vrkoslav. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Lidé mají podle majitele obchodu s místními výrobky o regionální potraviny zájem. Nevědí ale často, kde je sehnat, a v supermarketu je nenajdou. „Spousta lidí neví, že se tady vyrábějí tak dobré věci,“ hovoří o své zkušenosti majitel obchodu s místními výrobky v Turnově Jan Verich.  

Podobnou soutěž organizuje i Liberecký kraj. Podle agrární rady je to pro výrobce i spotřebitele jenom dobře. „Je to první soutěž tohoto typu v republice a myslím si, že si zaslouží, aby pokračovala dál,“ uzavírá Robert Erlebach.  

S místními výrobky včetně těch oceněných se lidé seznámí po celém Libereckém kraji na ochutnávkách přímo v ulicích. Ty vyvrcholí v říjnu Dnem regionálních potravin v Liberci.