Na Děčínsku ochrana proti velké vodě schází

Janská (Děčínsko) – Škody po povodních mohly být v některých obcích na Děčínsku výrazně nižší. Nebo také žádné, pokud by, jak říkají místní, byla v obci kvalitní protipovodňová opatření. Dost razantně se tak staví proti ochráncům přírody, kteří naopak chtějí nechat toky v původní podobě. Příkladem jsou obce kolem řeky Kamenice na Děčínsku. Lidé s obavami očekávají další dny, zda jim opět nepřinesou další přívaly vody. Škody se tu počítají na desítky milionů korun.

Počátkem června poničila obec Janská v Českém Švýcarsku voda z Bílého potoka, v sobotu tady řádila říčka Kamenice. Od roku 1958 zde tak velká voda nebyla, za posledních 13 měsíců už je to však čtvrtý případ. Úpravě koryta, která by pomohla majetek ochránit, ale na řadě míst brání ochránci přírody. „Měli by prohloubit koryto, protože je zanesené, nic se s tím neděje. Pořád ochraňují nějaké žabičky nebo ptáky, ale lidé je asi nezajímají,“ prohlásil obyvatel Janské František Levý a starosta obce Petr Kubišta (nez.) doplnil: „Musíme se vrátit k tomu, že prioritní je člověk. Chránit přírodu 20 metrů od obytného domu tím, že nepovolíme pokácet strom, aby se rozšířilo koryto, je logický nesmysl.“

Povodí Ohře staví v zatáčce pod domem Levých ochrannou zeď. Ta ale smí být jen do výšky okolního terénu, její zvýšení správa chráněné krajinné oblasti nepovolila. „Pokud by ta zeď byla vyšší třeba o metr, je tady pravá zatáčka na levém břehu a má to tady opodstatnění. Voda by se neškodně vylila směrem na tu louku,“ dodal Petr Kubišta. Ministerstvo životního prostředí ale namítá, že v případě velkých povodní by škodám nezabránily ani vyšší nábřežní zdi. „Tam je největším problémem to, že územní plán nerespektuje aktivní záplavovou zónu a že ty domy jsou skutečně blízko vody,“ vysvětlila mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Škody jenom tady v Janské půjdou do desítek milionů. Lidé ještě ani nestačili pořádně uklidit a už nervózně čekají, jestli ve čtvrtek a v pátek nepřijdou další deště.