Houby na Olomoucku rostou, a hodně

Olomoucko - V lesích na Olomoucku začaly houbařské žně. Houby rostou v listnatých lesích i ve smrčinách. Prospívá jim současné počasí. Je vlhko a teploty kolem dvaceti stupňů Celsia, které panovaly ještě o víkendu houbám přímo přály. Mykologové dokonce objevili několik docela vzácných druhů i přímo v centru Olomouce. I přes všechny vzácné i bohaté nálezy mykologové ale tvrdí, že ta pravá houbařská sezóna nás teprve čeká a začne koncem srpna.

Rostou a hodně. Dokládají to nejen nadšené internetové diskuze na houbařských serverech ale také lesní cesty a parkoviště, které jsou doslova v obležení zaparkovaných aut. A už brzo ráno vycházeli z libavských lesů houbaři s plnými košíky čerstvých úlovků. Suchohřiby, praváci, kozáci ale třeba i lišky nebo bedly – všechny tyto druhy si houbaři v hojném počtu odnášejí domů. Stačí se prý jen chvilku projít po lese.


Houby rostou úplně všude. Olomoučtí mykologové dokonce objevili přímo v centru města ve Smetanových sadech několik plodnic velmi vzácné muchomůrky vittadiniho. „Je zařazena v červeném seznamu kriticky ohrožených druhů, Jedná se o nejedlou houbu lidé si ji často zaměnují za bedlu nebo žampiony,“ upozorňuje mykolog Miloš Kemša.

Jen o pár kilometrů dále objevili mykologové další raritu. Hřib dřevožijný je vzácným evropským nálezem. V České republice se jej podařilo prokazatelně doložit teprve počtvrté. „Pro nás to bylo překvapením. Tato houba je nezaměnitelná díky tomu že má rosolovitou vrstvičku a roste na dřevě. Žádné jiné hřiby na dřevě nerostou,“ říká nadšeně mykolog Jiří Polčák.

Odborníci se ale shodují na tom, že houbaři, kteří právě teď nemají čas vyrazit do lesa, protože jsou třeba na dovolené v zahraničí, nemusí panikařit, že by jim v těchto dnech něco utíkalo, ta hlavní sezona prý začne až koncem srpna.

  • Houbaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186619.jpg
  • Vzácné muchomůrky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186620.jpg
  • Houbař se svým úlovkem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186621.jpg