Na Holicku už jezdí sanitky bez lékaře, obce si stěžují hejtmanovi

Holice - Sanitky záchranné služby z Holic na Pardubicku přestaly v některých případech vyjíždět s lékařem. Doktorů má služba málo. Svazek obcí Loučná se proti tomu bouří a jeho zástupci odevzdali hejtmanovi otevřený dopis. Obávají se toho, že opatření poškodí pacienty. Vedení kraje ale změny obhajuje a navíc nevylučuje, že praxe sanitek bez lékaře bude zavedena i v dalších regionech.

Záchranka v Holicích nyní v některých případech vyjíždí jen ve složení řidič - sestra. „Rozhodně to poškodí v první řadě pacienty, buď na zdraví, nebo v krajním případě na životě, nebude-li v dostižné době na blízku lékař,“ uvedl předseda svazku Josef Ulrych. Třináct obcí proto jednohlasně podpořilo otevřený dopis adresovaný hejtmanovi, ve kterém požaduje, aby se doktoři vrátili do všech posádek. Vedení kraje ustoupit nehodlá. Posádka bez lékaře si v případě nutnosti může doktora vyžádat z Pardubic nebo Vysokého Mýta. „Opatření, které bylo učiněno v Holicích, vychází z nedostatku lékařů, jak kmenových, tak externích, kteří chtějí na záchranné službě sloužit,“ uvedla radní Pardubického kraje pro zdravotnictví Markéta Tauberová.

Podle samotných záchranářů je ale nový systém zcestný. „Podle informací lékařů ze záchranné služby se finance na tomto systému neušetří. Pacient bude muset být transportován do krajské nemocnice. Posádky budou vykazovat hodiny navíc a k dispozici v tu dobu nebude v regionu nikdo,“ domnívá se Ulrych.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Hejtman Radko Martínek (ČSSD) je tento týden na dovolené. Obcím odpoví až po svém návratu.