Milovičtí odmítají solární elektrárnu

Praha - V Milovicích se dnes měli lidé v referendu vyjádřit k plánované výstavbě fotovoltaické elektrárny v prostoru letiště Boží Dar. Přestože je doba dovolených a přípravný výbor žádal odklad termínu všelidového hlasování, zastupitelstvo trvalo na svém. Nakonec zasáhl krajský soud. Usnesení zastupitelstva zrušil a rozhodl, že obyvatelé Milovic dostanou tuto možnost při komunálních volbách.

Záměr vystavět na bývalém vojenském letišti obří solární elektrárnu s rozlohou asi jako dvě stě fotbalových hřišť se s nadšením milovických obyvatel příliš nesetkal. Sesbírali mezi sebou proto tisíc pět set podpisů a požádali vedení města o referendum. Termín zastupitelstvo vyhlásilo na dnešek, pátek třináctého. S tím ale přípravný výbor nesouhlasil. „Ten termín je nevhodný. Je to dané tím, že jsou prázdniny a lidi jsou vesměs na dovolených. To má pan starosta dobře spočítané,“ říká předseda přípravného výboru pro referendum Josef Petráš. „Na dovolenou jezdí lidé během celého roku, takže není pravda, že celé Milovice jezdí na dovolenou třináctého srpna,“ hájí se starosta Milovic Milan Kraus.

Přípravný výbor pak požádal o změnu termínu, zastupitelstvo ale nevyhovělo. Výbor se proto obrátil na krajský soud a ten mu dal zapravdu. Původní termín zrušil a rozhodl, že se referendum bude konat ve stejné dny jako komunální volby - tedy 15. a 16. října. „Radnice bojuje proti občanům, to je místní milovický unikát,“ dodává Josef Petráš.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Solární elektrárna by pravděpodobně znamenala konec pro zájmové skupiny, které letiště Boží Dar pravidelně využívají. A to se právě místním nelíbí. Podle nich by se neměly kde konat koncerty a festivaly, letci z aeroklubu se bojí, že se budou muset vystěhovat. Investor je ale uklidňuje. „Připravujeme zónu, kde se budou moci konat kulturní akce. Počítáme i se sportovními zónami,“ vysvětluje zástupce investora Boris Čajánek.

V současné době finišují práce na projektech, dopracovává se taky smlouva s krajským úřadem, která by investorovi měla zajistit pronájem prostoru pro elektrárnu na dvacet pět let.